Dispens för taxameter

Skriftlig fråga 2020/21:880 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-04
Överlämnad
2020-12-07
Anmäld
2020-12-08
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 14 september i år remitterade regeringen en promemoria med förslaget om en ändring av taxitrafikförordningen som innebar att taxameterdispensen skulle kunna förlängas till den 1 januari 2022.

Den nuvarande dispensen är tänkt att upphöra den 31 januari 2021, det vill säga senast detta datum måste alla bilar som kör taxitrafik ha en taxameter installerad. Ändringen i taxitrafikförordningen var alltså tänkt som en tillfällig förlängning av taxameterdispensen.

I promemorian resonerar regeringen klokt; coronakrisen har, som en av många konsekvenser på samhällsnivå, förändrat vårt resande, och taxibranschen är en av alla branscher som drabbats hårt. Efterfrågan på taxitrafiktjänster har minskat påtagligt, som regeringen skriver i promemorian. Som motivering till att taxameterdispensen bör förlängas skriver man vidare: Bedömningen är att åtgärden gör det möjligt för flera taxiföretag att fortsätta sin verksamhet än om åtgärden inte skulle vidtas.

Det är ett argument som fortfarande är giltigt. I skrivande stund befinner sig Sverige i coronapandemins andra våg, och efterfrågan på taxiresor är fortfarande liten.

Regeringen har nu valt att backa från sitt förslag om förlängd taxameterdispens. Det innebär att taxiägare, såväl stora som små, behöver göra kostsamma installationer och investeringar i en tid med sviktande kundunderlag och minskade intäkter. Kostnaden för en taxameter uppgår inklusive installation till cirka 30 000 kronor. Utöver de rent ekonomiska konsekvenserna är tiden för att klara lagens bokstav kort, vilket kan innebära att taxibilar utan taxameter riskerar att inte kunna användas. Regeringens beslut är djupt olyckligt.

Kristianstadsföretaget Telepass AB är Skånetrafikens största transportör på serviceresor. Företaget har 300 bilar som nu måste förses med taxameter. Det är i praktiken en omöjlig och orimlig uppgift på så kort tid.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är:

 

Avser ministern att ta initiativ för att ompröva regeringens beslut, och om så inte är fallet, hur kan ministern motivera det givet pandemins framfart och den korta tiden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:880 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:880 av Maria Malmer Stenergard (M)
Dispens för taxameter

Maria Malmer Stenergard har frågat mig om jag avser att ta initiativ för att ompröva regeringens beslut om att inte gå vidare med förslaget att tillfälligt återinföra taxameterdispensen.

Taxitrafik är en viktig del av transportsystemet. Hittills har det funnits krav på att taxifordon ska ha taxameterutrustning installerad, samtidigt som det har funnits möjlighet att få dispens om det funnits synnerliga skäl för det.

Regeringen utarbetade 2018 förslag till nya regler på taxiområdet som bland annat upphävde möjligheten att bevilja taxameterundantag. Riksdagen beslutade i enlighet med regeringens förslag i juni 2018. Moderaterna tillhörde de sju partier som röstade ja till regeringens förslag. Möjligheten till s.k. taxameterdispens avskaffas därför från den 1 januari 2021.

Det huvudsakliga syftet med att avskaffa taxameterdispensen är att förbättra Skatteverkets möjligheter att bedriva skattekontroll av taxiverksamhet. Det ingår i regeringens kontinuerliga arbete med att främja en välfungerande taximarknad som präglas av ordning och reda. Det har inte minst betydelse för att kunderna ska känna sig trygga med att använda sig av taxitjänster.

Mot bakgrund av coronapandemin och dess påverkan på branschen inkom förslag under våren på att återinföra möjligheten att meddela taxameterdispensen alternativt att dispenserna skulle förlängas. Regeringen remitterade därför i september ett förslag om en tillfällig förlängning av dispenserna. Ingen av remissinstanserna var positiva till förslaget.

Svenska Taxiförbundet skrev i sitt remissvar bland annat att "Merparten av taxiföretagen har kostnader för taxameterutrustning, medan ett fåtal hittills har kunnat få undantag och därmed minskade kostnader, vilket är en konkurrensfördel vid offentliga upphandlingar. Om möjlighet till dispens från taxameterkravet återinförs, om än med en restriktiv tillämpning, gynnas därmed ett fåtal aktörer på bekostnad av den stora merpart taxiföretag som är ålagda att uppfylla taxameterkravet och som därmed har denna kostnad."

Med lagstiftningen som träder ikraft efter årsskiftet kommer det att skapas mer ordning och reda i taxibranschen.

Stockholm den 16 december 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.