Fehmarn Bält-förbindelsen

Skriftlig fråga 2020/21:897 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-07
Överlämnad
2020-12-08
Anmäld
2020-12-09
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Glädjande nog rycker förverkligandet av en fast förbindelse över Fehrman Bält allt närmare. En tunnel och en etablerad förbindelse med en 18 kilometer lång motorväg och järnväg beräknas stå färdig 2028.

Det är ett betydande infrastrukturprojekt som har alla förutsättningar att förändra livet på ett positivt sätt i Nordeuropa. De goda erfarenheterna av Öresundsbron visar att den här typen av satsningar binder samman ekonomier och folk samt ökar den regionala integrationen. Tiden för människor och gods att färdas mellan Sydsverige och de norra delarna av Tyskland kommer att påtagligt minska. Hamburgs betydelse för Norden kommer att öka. Det finns all anledning att anlägga ett strategiskt grepp kring vad detta kommer att betyda för människor, näringsliv, kultur, högre utbildning och forskning – men även hur den bristande språkförståelsen i tyska kan utgöra ett hinder eller i vart fall försvårande omständighet.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att vidta eller initiera någon strategisk genomlysning av möjliga konsekvenser och fördjupat utbyte mellan Sverige och Tyskland som effekt av att en fast förbindelse över Fehmarn Bält står färdig 2028?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:897 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:897 av Hans Wallmark (M)
Fehmarn Bält-förbindelsen

Hans Wallmark har frågat utrikesministern om hon avser att vidta eller initiera någon strategisk genomlysning av möjliga konsekvenser och fördjupat utbyte mellan Sverige och Tyskland som effekt av att en fast förbindelse över Fehmarn Bält står färdig 2028. Frågan har överlämnats till mig.

Det är viktigt för Sverige att vårda och fortsatt stärka våra långsiktiga politiska, samhälleliga, kulturella och inte minst ekonomiska förbindelser med Tyskland, som är en strategiskt betydelsefull partner för Sverige.

Sverige har en mycket god bilateral relation med Tyskland, med omfattande kontakter på alla nivåer. Tyskland är Sveriges näst största exportmarknad för varor och Sveriges viktigaste källa till varuimport. Totalt 109 000 svenska jobb är direkt beroende av exporten till Tyskland.

Det finns ett starkt svenskt intresse att främja det breda regionala samarbetet. Detta för att möta gemensamma utmaningar, men också för att många prioriterade projekt har en dimension som förutsätter nära regionalt samarbete.

Jag deltog den 17 november i ett seminarium anordnat av OECD samt organisationen STRING, som är ett gränsöverskridande samarbete mellan regioner och städer i Sverige, Norge, Danmark och Tyskland. Under seminariet framförde jag regeringens positiva syn på samarbetet mellan regionerna.

Ett sådant regionalt projekt är en fast förbindelse över Fehmarn Bält som i förlängningen är av stor betydelse även för Sverige och utvecklingen av Öresundsregionen. Genom förbättrad transportkapacitet och ökade möjligheter för näringslivet kommer den att föra också Sverige och Tyskland närmre varandra med den potential för fördjupat utbyte och samarbete detta innebär mellan våra respektive länder. Det är därför positivt att arbetena på Fehmarn Bält nu har påbörjats.

Regeringen arbetar även fortsättningsvis aktivt för att förstärka våra bilaterala relationer med de nordiska länderna samt Tyskland. Fehmarn Bält ger oss en ytterligare möjlighet att stärka utbytet mellan våra länder.

Stockholm den 16 december 2020

Anna Hallberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.