Statlig verksamhet som lämnar mindre orter

Skriftlig fråga 2020/21:91 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-23
Överlämnad
2020-09-23
Anmäld
2020-09-24
Svarsdatum
2020-09-30
Sista svarsdatum
2020-09-30
Besvarad
2020-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Regeringen har vid flera tillfällen påstått att statliga myndigheter och verk ska flyttas ut från Stockholm till mindre orter. Trots prat och löften om att detta ska ske så ser övriga landet inte mycket av det. Tvärtom fortsätter i stället statlig verksamhet att flyttas bort eller läggas ned på de mindre orterna. Utvecklingen går alltså åt helt fel håll.

Det senaste exemplet i raden är Migrationsverket som ned sin verksamhet i Mariestad. 

Min fråga till statsrådet Lena Micko:

 

Vilka nya initiativ har statsrådet tagit, eller kommer statsrådet att ta, för att flytta statliga verksamheter ut ur Stockholm och ut till de mindre orterna? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:91 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)



Fi2020/03826

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:91 av Sten Bergheden (M)
Statlig verksamhet som lämnar mindre orter

Sten Bergheden har frågat mig om vilka nya initiativ jag har tagit, eller kommer att ta, för att flytta statliga verksamheter ut ur Stockholm och ut till de mindre orterna.

Det är viktigt att de myndigheter som har verksamhet i flera delar av landet, så långt det är möjligt, finns kvar på de orter där de är verksamma. Regeringen anser att det övergripande behövs mer regional hänsyn när myndigheter fattar beslut om lokalisering. Regeringen har därför beslutat om en ny förordning (2019:202) om statliga myndigheters lokalisering, som trädde i kraft den 1 juni 2019.

Flera åtgärder har genomförts för att stärka den statliga närvaron runt om i Sverige. Regeringen har sedan 2015 fattat 21 beslut om lokalisering av hela eller delar av befintliga myndigheters verksamheter. Besluten har inneburit att statliga verksamheter fördelas jämnare i landet. Statliga arbetstillfällen har omlokaliserats från Stockholm till andra delar av landet som till exempel Borås, Gävle, Kalmar, Malmö och Luleå.

Det är också värt att nämna i sammanhanget att Statskontoret i augusti 2019 redovisade ett regeringsuppdrag om att kartlägga tio större myndigheters beslut och planer för hur de ska lokalisera sin verksamhet under 2014–2022. Statskontoret konstaterar i sin rapport att de flesta av de berörda myndigheternas lokalisering, med ett par undantag, präglas av stabilitet och att myndigheterna inte planerar några stora förändringar av sin lokalisering. Flera av de myndigheter som omfattades av kartläggningen har enligt redovisningen planer på att flytta anställningar från Stockholm till andra delar av landet.

För att förstärka den statliga närvaron i hela landet har regeringen också tagit initiativ för att etablera fler statliga servicekontor i hela landet. Tio nya servicekontor har etablerats hittills under mandatperioden. Jag har också gett Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län, i uppdrag att utreda och lämna förslag på var nya kontor bör etableras samt analysera möjligheten att utöka serviceutbudet med ytterligare myndigheters verksamheter.

Vad gäller Migrationsverkets beslut om neddragningar är detta en följd av ett minskat flyktingmottagande på senare år.

Lokal statlig närvaro i hela landet är viktig för att hålla ihop Sverige och för att upprätthålla legitimitet och förtroende för statlig verksamhet. Regeringen avser under mandatperioden fortsätta arbetet med att stärka statlig närvaro och service i hela landet.

Stockholm den 30 september 2020

Lena Micko

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.