Arbetssökandes situation under pandemin

Skriftlig fråga 2020/21:912 av Ciczie Weidby (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-09
Överlämnad
2020-12-09
Anmäld
2020-12-10
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Vi befinner oss alltjämt i en situation med hög smittspridning i samhället. Arbetsplatsen är en av de platser där risken att smittas är som störst. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför dem som kan att jobba hemifrån i syfte att minska smittspridningen.

Många yrkesgrupper har inte möjlighet att arbeta hemifrån utan måste befinna sig på sin arbetsplats för att utföra sina arbetsuppgifter. En grupp som dock skulle kunna stanna hemma i syfte att minska smittspridningen, men som nekas att göra det, är de arbetssökande som anvisas till olika former av åtgärder och aktiviteter inom ramen för Arbetsförmedlingens program.

Enligt gällande regelverk måste de arbetssökande delta i de åtgärder och aktiviteter som Arbetsförmedlingen beslutat om och anvisat dem till – annars förlorar de sin ersättning. För de arbetssökande finns därmed inget val. De har att välja mellan att stanna hemma och förlora sin ersättning eller att delta i åtgärder och aktiviteter med risk för liv och hälsa.

Flera arbetssökande, varav många är äldre och tillhör riskgrupp, vittnar om att de känner stor osäkerhet över att tvingas ut i åtgärder och aktiviteter under rådande smittläge. De är rädda att de ska smittas och insjukna i covid-19.

För att dels minska smittspridningen i samhället, dels minska risken för att arbetssökande utsätts för smitta vore det rimligt att införa ett temporärt stopp för anvisningar till åtgärder och aktiviteter inom ramen för Arbetsförmedlingens program. De arbetssökande skulle då kunna stanna hemma med bibehållen ersättning – utan krav på motprestation.

Vänsterpartiet har länge kritiserat nuvarande system inom arbetsmarknadspolitiken där arbetssökande, genom hårda krav på aktivitet, närvaro och deltagande, kontrolleras, disciplineras och bestraffas. Vi vill se ett mer flexibelt system som har större tilltro till de arbetssökandes förmåga och vilja att få ett jobb på den reguljära arbetsmarknaden. Vi kan dock konstatera att övriga partier i riksdagen vill behålla nuvarande system. Nuvarande situation kräver dock en större flexibilitet i synen på vilka krav som kan ställas på arbetssökande.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att arbetssökande inte utsätts för smitta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:912 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Svar på fråga 2020/21:912 av Ciczie Weidby (V)
Arbetssökandes situation under pandemin

Ciczie Weidby har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att arbetssökande inte utsätts för smitta.

Coronapandemin har lett till allvarliga ekonomiska konsekvenser både i Sverige och globalt. Arbetslösheten i Sverige har ökat. Det är viktigt att arbetslösa kan ta del av insatser som för individen närmare arbetsmarknaden även under rådande omständigheter, för att främja att de så snabbt som möjligt kan återgå i arbete. Forskningen visar att arbetsmarknadspolitiska insatser motverkar att arbetslösa lämnar arbetskraften under en lågkonjunktur.

Arbetsförmedlingen har tagit fram riktlinjer och stöd för att arbetsförmedlarna ska kunna hantera den rådande situationen och försöker, när det är möjligt, hitta lösningar som underlättar för individens deltagande i insatser. Det handlar till exempel om att ge möjlighet till ersättning för resor med egen bil om den arbetssökande har tillgång till bil. Arbetsförmedlingen försöker också erbjuda insatser på distans och har uppmanat sina leverantörer av arbetsmarknadsutbildningar och andra tjänster att övergå till distansundervisning så långt det är möjligt för att motverka smittspridningen av coronaviruset. Vissa insatser lämpar sig dock mindre bra för distanslösningar. Det gäller bland annat insatser där syftet är att få arbetslivserfarenhet på en arbetsplats. Att genomföra en sådan insats på distans kan försvåra för den arbetssökande att tillgodogöra sig insatsen på det sätt som den syftar till.

Arbetsförmedlingen har också arbetat med att begränsa antalet besökare på kundtorgen och vidtagit åtgärder för att minska risken för smittspridning där. Vidare har Arbetsförmedlingen tidigare under pandemin förstärkt med personal som tar emot arbetssökande i de digitala kanalerna såsom telefon och chatt.

Jag vill också upplysa om att en person som är anvisad till jobb- och utvecklingsgarantin, jobbgarantin för ungdomar eller etableringsprogrammet, är kvar i programmet och får ersättning även om den pågående aktiviteten avbryts. Regeringen har även infört en tillfälligt slopad karensdag för deltagare med ersättning i arbetsmarknadspolitiska insatser. Detta ger individen en viss ekonomisk trygghet om han eller hon skulle bli sjuk under pågående insats. Det underlättar i sin tur individens möjligheter att återhämta sig och komma tillbaka till deltagande insatser med full kraft.

Regeringen bedömer att Arbetsförmedlingen har de verktyg som myndigheten behöver för att kunna bemöta arbetssökande på ett flexibelt sätt. Regeringen följer kontinuerligt situationen för arbetssökande som deltar i arbetsmarknadspolitiska insatser.

Stockholm den 16 december 2020

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.