Framtiden för Bohusbanan och Strömstad

Skriftlig fråga 2020/21:915 av Jessica Thunander (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-09
Överlämnad
2020-12-09
Anmäld
2020-12-10
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Coronapandemin har slagit hårt mot näringslivet i hela Sverige. I Strömstad har krisen slagit extra hårt då kommunen är beroende dels av att norrmännen handlar där, dels av besöksnäringen. Arbetslösheten skenar i spåren av den norska gränsstängningen, och ingen vet om handeln kommer att återgå till det som gällde före pandemin, inte minst mot bakgrund av att Norge vill behålla handeln inom sina gränser.

Norra Bohusbanan är i dåligt skick eftersom Trafikverket prioriterar bort underhåll av många regionala banor trots att de är så viktiga för många delar av landet. En del av lösningen för Strömstad är att rejält förbättra möjligheterna till pendling till och från kommunen. Här kommer Norra Bohusbanan in. Den har i dag en så dålig standard att den inte riktigt är att räkna med som en pendlingsmöjlighet till Uddevalla eller Göteborg, och den måste därför åtgärdas. Det finns anledning att dra paralleller till det stödpaket som Trollhättan fick när Saab lade ned sin verksamhet. Det finns en samstämmig uppfattning om att en stor och viktig del i stödet i Trollhättan var utbyggnaden av vägen och järnvägen söderut, som i dag är ett viktigt pendlingsstråk åt båda håll. I dag har Strömstad samma behov.

Norra Bohusbanan har stor potential både för pendling och för godstransporter. Det är hög tid att rusta upp den innan kapitalförstöringen blir ännu mer omfattande – ju längre vi väntar, desto dyrare kommer det att bli. I rådande klimatnödläge har vi inte råd att medvetet vanvårda järnväg så att vi förlorar även de banor som fortfarande finns kvar. Vänsterpartiet har i budgetförslag föreslagit extra riktade ekonomiska medel för att rusta upp just dessa eftersatta banor.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att se till att Trafikverket, i enlighet med klimatmålen och målet att hela Sverige ska leva, rustar upp Norra Bohusbanan?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:915 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:915 av Jessica Thunander (V)
Framtiden för Bohusbanan och Strömstad

Jessica Thunander har frågat mig om jag avser att se till att Trafikverket, i enlighet med klimatmålen och målet att hela Sverige ska leva, rustar upp Norra Bohusbanan.

Regeringen har höga ambitioner när det gäller den svenska järnvägen. Efter år av underinvesteringar i svensk infrastruktur beslutade regeringen 2018 om en nationell plan för transportinfrastrukturen som innebär en satsning på över 700 miljarder kronor till investeringar i hela landet. Det är bland annat den största järnvägssatsningen i modern tid med omfattande nyinvesteringar men också en rekordstor ökning av järnvägsunderhållet. Beslutet innebar att anslaget till järnvägsunderhåll ökar med 47 procent jämfört med den föregående planen.

Regeringen har fortsatt att satsa på järnvägen och har i budgetpropositionen för 2021 föreslagit utökningar av järnvägsunderhåll med 500 miljoner kronor per år under perioden 2021–2023. Detta möjliggör för Trafikverket att kunna tidigarelägga och utöka järnvägsunderhåll i hela landet.

Trafikverket är ansvarig för att planera och genomföra underhållsåtgärder i järnvägsanläggningen och att största möjliga nytta skapas för de medel som regeringen avsätter. Trafikverket har inte något år tidigare genomfört så mycket järnvägsunderhåll som under 2019. Arbetet har fortsatt även under 2020 och många viktiga underhållsåtgärder har genomförts. Det är positivt för att kunna rusta upp en sliten järnvägsanläggning och skapa förutsättningar för en robustare och punktligare tågtrafik.

Det pågår förbättringsåtgärder på Bohusbanan. Bland annat så renoveras flera tunnlar, plankorsningar åtgärdas, utökad stängsling och nytt mötesspår byggs. Åtgärderna bedöms medföra att hastigheten kan höjas på delar av Norra Bohusbanan och korta restiden.

Behovet av åtgärder i järnvägsnätet är stort i hela landet och det kommer att ta tid att bygga ut ny kapacitet och återta eftersatt underhåll. Jag kan konstatera att regeringen har vidtagit åtgärder för att ta tag i järnvägens problem och skapa goda förutsättningar för framtiden. För regeringen kommer åtgärder för klimatsmart resande vara fortsatt prioriterat.

Stockholm den 16 december 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.