Sveriges del av EU:s återhämtningspaket

Skriftlig fråga 2020/21:922 av Hampus Hagman (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-09
Överlämnad
2020-12-09
Anmäld
2020-12-10
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I juli beslutade stats- och regeringscheferna i Europeiska rådet om EU:s återhämtningspaket med en budget om totalt 750 miljarder euro. Syftet är att mildra konsekvenserna av den pågående pandemin och att starta ekonomin igen. Även om paketet inte utformades så som Sverige ville är det viktigt att pengarna används på ett sätt som snabbt bidrar till att återstarta ekonomin. För Sveriges del handlar det om ungefär 3,7 miljarder euro. Det är pengar som, rätt använda, kan komma till nytta i återhämtningsarbetet och bidra till att vi går stärkta ur krisen. Till exempel kan pengarna bidra till att stärka vår långsiktiga konkurrenskraft om de används för investeringar.

Enligt den finska regeringens webbplats har Finlands statsminister Sanna Marin i riksdagen aviserat att den finska delen av återhämtningspaketet ska användas för att påskynda modernisering inom industrin, digitaliseringen av samhället och omställningen till en koldioxidsnål ekonomi. Hon sa vid samma tillfälle att den finska regeringen ska utarbeta en egen återhämtningsplan.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Hur planerar ministern och regeringen att använda de medel som är Sveriges andel av EU:s återhämtningspaket?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:922 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:922 av Hampus Hagman (KD)
Sveriges del av EU:s återhämtningspaket

Hampus Hagman har frågat mig hur jag och regeringen planerar att använda de medel som är Sveriges andel av EU:s återhämtningspaket.

Den svenska återhämtningsplanen kommer att bygga på åtgärder från BP21, vår- och höständringsbudgetarna samt de extra ändringsbudgetar som lagts fram under 2020. Där finns kraftfulla åtgärder för en grön återstart till ett klimatsmart samhälle men också stora satsningar på välfärden och för att underlätta omstarten för de som blivit arbetslösa. Om dessa åtgärder inte uppfyller de krav som ställs av förordningen kan ytterligare åtgärder behöva övervägas. Regeringens prioriteringar i budgeten är väl i linje med facilitetens övergripande mål att främja tillväxt och sysselsättning, stärka social och regional sammanhållning samt stödja grön och digital omställning.

Stockholm den 16 december 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.