Åtgärder för att stärka kriminalvården

Skriftlig fråga 2020/21:93 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-23
Överlämnad
2020-09-23
Anmäld
2020-09-24
Svarsdatum
2020-09-30
Sista svarsdatum
2020-09-30
Besvarad
2020-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Vi har precis nåtts av att kriminalvården går upp i stabsläge. Detta på grund av det har varit i det närmaste fullt i häkten och anstalter under en ganska lång tid men att man nu ser ett ytterligare ökat tryck under hösten. Kriminalvården meddelar att beläggningen på anstalter nu är över 100 procent, och i häktena är beläggningen strax under 100 procent. Det skapar bland annat problem när intagna behöver omplaceras vid ordningsstörningar.

Störst är platsbristen i den högsta säkerhetsklassen, klass 1, där intagna som dömts för allvarlig brottslighet, och som har en förhöjd risk för bland annat våldsutövande, fortsatt brottslighet och rymning, placeras.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stärka kriminalvården och utöka antalet platser så att det finns plats för alla brottslingar i såväl häkten som på anstalter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:93 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2020/21:93 av Alexandra Anstrell (M)
Åtgärder för att stärka Kriminalvården

Alexandra Anstrell har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stärka Kriminalvården och utöka antalet platser så att det finns plats för alla brottslingar i såväl häkten som anstalter.

Den kraftiga beläggningsökningen i häkte och anstalt innebär en stor utmaning för Kriminalvården. Redan i förra årets budget tillfördes Kriminalvården betydligt höjda anslag med 130 miljoner kronor 2020, 569 miljoner kronor 2021 och 729 miljoner kronor från och med 2022. För att ge Kriminalvården förstärkta förutsättningar att öka kapaciteten har regeringen föreslagit ytterligare anslagsökningar i årets budget med 350 miljoner kronor 2021, 500 miljoner kronor 2022 och 750 mnkr kronor från och med år 2023.

Regeringen arbetar dessutom med förslag om att slopa ungdomsreduktionen för 18–20-åringar för brott med minimistraff ett års fängelse. Förslagen kommer innebära att det blir fler intagna i anstalt och därmed medföra ökade kostnader för Kriminalvården. Regeringen har därför föreslagit att Kriminalvårdens anslag tillförs ytterligare cirka 455 miljoner kronor från och med 2022 för detta ändamål.

Kriminalvården har med anledning av den ökande klienttillströmningen tillskapat ett betydande antal ytterligare platser, bland annat genom dubbelbeläggning. Samtidigt pågår myndighetens arbete med att bygga ut permanenta platser utifrån den plan för en utbyggnad med ca 2 000 permanenta platser fram till 2029 som myndigheten på regeringens uppdrag presenterade i mars 2020.

I mitten av maj i år stod det första typhuset färdigt på anstalten Skenäs. Ytterligare två typhus planeras på anstalten, vilket totalt innebär ett platstillskott om 144 platser senast nästa år.

I juni togs det första spadtaget i om- och tillbyggnaden av anstalten Hall. En ny byggnad ska stå färdig 2022. Samtidigt renoveras andra delar av anstalten under några år framöver. När detta är klart har anstalten fått ett tillskott om 120 platser.

Regeringen har också i juni beviljat Kriminalvårdens framställning om medgivande att ingå ett nytt hyresavtal avseende anstalten Östragård i Vänersborg. Beslutet innebär att anstalten Östragårds platsantal utökas betydligt.

Även arbetet med att inrätta två nya större anstalter i region Syd och i region Öst är inne i ett intensivt skede. I juni skrev Kriminalvården under ett samverkansavtal med Trelleborgs kommun om en etablering av en kriminalvårdsanläggning med plats för 300 och ett beslut om lokalisering av en motsvarande anläggning i region Öst kommer att presenteras under hösten. Dessa två anstalter kommer att innebära en ökning med minst 600 platser.

Regeringen har också de senaste åren beviljat Kriminalvårdens framställningar om att ingå hyresavtal för ytterligare platser vid bl.a. anstalterna Salberga och Västervik samt ett nytt häkte i Östersund.

Ovanstående exempel visar att Kriminalvården arbetar intensivt med sin plan för utbyggnad. Det är angeläget att en platsutbyggnad nu genomförs i snabb takt så att Kriminalvården kan möta den ökande beläggningen med en permanent platskapacitet som i högre grad än idag motsvarar verksamhetens behov.

Kriminalvården har nu meddelat att man vidtar ytterligare åtgärder för att höja takten i byggandet. Det är bra att myndigheten vidtar de åtgärder som behövs för att klara uppgiften. Regeringen följer utvecklingen i Kriminalvården mycket noga. Detta är en prioriterad fråga.

Stockholm den 30 september 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.