Differentierad arbetsgivaravgift

Skriftlig fråga 2020/21:936 av David Lång (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-10
Överlämnad
2020-12-10
Anmäld
2020-12-11
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Många svenska glesbygdskommuner har drabbats av avfolkning och nedläggningar av företag, skolor och annan samhällsservice. Företagens situation i glesbygden är ogynnsam på grund av en minskande marknad och långa transportsträckor. Dessa nackdelar kompenseras till liten del av ett lägre kostnadsläge, men det är otillräckligt för att upprätthålla en långsiktigt levande glesbygd.

I augusti 2005 lämnades betänkandet Regionala stimulansåtgärder inom skatteområdet (SOU 2005:68) till Finansdepartementet. Syftet med utredningen var att ta ställning till ett förslag om förhöjt grundavdrag för fysiska personer bosatta i områden som avfolkas (stödområde A). Utredningens slutsats är dock att åtgärder i form av sänkta arbetsgivaravgifter i de berörda områdena är att föredra. Den dåvarande socialdemokratiska regeringen valde dessvärre att ignorera utredningens rekommendation.

Detta åtgärdsförslag har också prövats i praktiken. I Norge finns ett system med geografiskt differentierad arbetsgivaravgift, vilket innebär avsevärt lägre avgift i glesbygden. Allra längst upp i norr är arbetsgivaravgiften helt avskaffad. Resultatet har visat sig vara mycket gott, och åtgärden är mycket populär bland företagare, löntagare, forskare och politiker.

Samtidigt som den differentierade arbetsgivaravgiften gynnar företag och kommuner i den norska glesbygden missgynnas svenska företag som verkar nära den norska gränsen. Därmed försämras den svenska glesbygdens förutsättningar ytterligare, vilket leder till en än snabbare avfolkning. För en långsiktigt levande svensk glesbygd måste svenska företag som verkar inom stödområde A få förbättrade möjligheter att överleva och konkurrera, exempelvis genom en geografiskt differentierad arbetsgivaravgift.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

Varför har finansministern och regeringen valt att inte stödja glesbygden genom detta väl utredda och beprövade förslag med geografiskt differentierad arbetsgivaravgift?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:936 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:936 av David Lång (SD)
Differentierad arbetsgivaravgift

David Lång har frågat mig om ett förslag om en geografiskt differentierad arbetsgivaravgift i syfte att stödja glesbygden.

Som jag svarade David Lång på en snarlik fråga för några veckor sedan arbetar regeringen för att det ska finnas goda förutsättningar för företagande och boende på landsbygden. Regeringen vill se en levande och växande landsbygd. Den regionala nedsättningen av socialavgifterna som finns idag är ett stöd för detta. Nedsättningen stimulerar småföretagandet och dess syfte är att bidra till god service i de delar av landet som har de största geografiska lägesnackdelarna med bland annat långa avstånd och liten hemmamarknad.

Det är samtidigt angeläget att stimulera en regional utveckling på olika sätt. Regeringen arbetar för att det ska finnas goda förutsättningar för företagande och boende på landsbygden, såväl med generella som med särskilda åtgärder riktade till dessa områden. Exempel på detta är de stöd till investeringar för företag på landsbygderna som görs inom ramen för landsbygdsprogrammet. Ett annat exempel är att Tillväxtverket och Almi ger stöd till digitalisering i företag på landsbygderna. Regeringen har också beslutat om statsbidrag om totalt 230 miljoner kronor till kommuner i stödområde A för att stödja näringslivsutvecklingen i dessa kommuner under perioden 2018–2020. Målet är en livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och välfärd som leder till en långsiktigt hållbar utveckling i hela landet.

De geografiska lägesnackdelarna påverkar inte bara företagen, utan även fysiska personers möjligheter att bo och arbeta. Regeringen arbetar därför även för att det ska finnas goda generella förutsättningar för boende och arbete på landsbygden. Den regionala skattereduktionen som trädde i kraft den 1 december i år och som gäller för boende i vissa glest befolkade områden i främst Norrland och nordvästra Svealand underlättar och kan attrahera till boende i dessa delar av landet. Att skattereduktionen attraherar till boende och arbete på landsbygden och att den sänkta skatten kan bidra till en ökad lokal konsumtion, är även positivt för det lokala näringslivet.

I vissa delar av landet finns även en regional nedsättning av fordonsskatten. För hushåll och tjänstesektor i delar av norra Sverige gäller även en nedsatt energiskatt på el.

Stockholm den 16 december 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.