En minskning av vildsvinsstammen

Skriftlig fråga 2020/21:939 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-10
Överlämnad
2020-12-10
Anmäld
2020-12-11
Svarsdatum
2020-12-28
Sista svarsdatum
2020-12-28
Besvarad
2020-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Vildsvinsskadorna är omfattande, och skadorna innebär stora ekonomiska förluster för vårt svenska lantbruk. En ökad avskjutning och minskning av vildsvinsstammen är helt nödvändig för att minska skadorna och minimera förlusterna som är orsakade av vildsvinen.

Sönderbökade åkrar, trädgårdar, kyrkogårdar, parker med mera. Listan kan göras lång på skador som vildsvinen orsakar, för att inte tala om alla de trafikolyckor som vildsvinen orsakar.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit eller ämnar vidta för att kraftfullt minska vildsvinsstammen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:939 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

Svar på fråga 2020/21:939 av Sten Bergheden (M)
En minskning av vildsvinsstammen

Sten Bergheden har frågat mig vilka åtgärder jag vidtagit eller ämnar vidta för att kraftfullt minska vildsvinsstammen.

I april i år beslutade regeringen om det s.k. vildsvinspaketet inom livsmedelsstrategins handlingsplan del 2. Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna enades om att avsätta 13 miljoner kronor under 2020 och därefter beräknas 9 miljoner kronor avsättas årligen under 2021–2025. Dessutom görs i enlighet med budgetpropositionen för 2021 satsningar på ytterligare 20 miljoner kronor årligen 2021–2025 bl.a. för att subventionera trikinanalyser. Satsningen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Vildsvinspaketet tillsammans med förstärkningen i budgetpropositionen är långsiktiga och breda satsningar, som ska bidra till att mer vildsvinskött når marknaden genom att underlätta köttets väg till konsument och skapa incitament för vildsvinsjakt.

Regeringskansliet har också remitterat ett förslag till ändringar i jaktlagen (1987:259) och jaktförordningen (1987:905) som gör det möjligt att meddela förbud mot och villkor för utfodring av vilt. Remisstiden går ut den 1 februari 2021.

Naturvårdsverket har dessutom på regeringens uppdrag tagit fram en nationell förvaltningsplan för vildsvin som gäller för åren 2020–2025. Där ingår konkreta resultat- och åtgärdsmål för vildsvinsförvaltningen och en plan för hur det ska uppnås.

I sammanhanget kan också nämnas att regeringen beslutat om jaktmedel som underlättar jakten och avskjutningen av vildsvin ökade kraftigt under förra jaktåret.

Frågan om hur vi ska kunna åtgärda de stora och ökande problemen som den växande vildsvinsstammen orsakar är oerhört angeläget för mig och jag har initierat flera möten med anledning av detta. I Sverige är det enligt huvudregeln i 10 § jaktlagen fastighetsägaren som har jakträtt på den mark som tillhör fastigheten. Motiverade och aktiva jägare är en förutsättning för en väl fungerande viltförvaltning. Jag ser det därför nödvändigt med en väl fungerande samverkan mellan dessa och andra aktörer.

Stockholm den 22 december 2020

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.