Till innehåll på sidan

Myndigheternas efterlevnad av tidsgränsen vid avverkningsanmälan

Skriftlig fråga 2020/21:942 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-10
Överlämnad
2020-12-10
Anmäld
2020-12-11
Svarsdatum
2020-12-28
Sista svarsdatum
2020-12-28
Besvarad
2020-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Så här står det på Skogsstyrelsens hemsida: Som skogsägare är du skyldig att anmäla avverkning till Skogsstyrelsen senast sex veckor innan avverkningen påbörjas om området är minst 0,5 hektar. Sex veckor är den tid vi på Skogsstyrelsen behöver för att kontrollera att reglerna i lagstiftningen följs och om det finns något som behöver skyddas inom området. 

Om du inte hör något från oss kan du börja avverka sex veckor efter det att vi har fått din anmälan. Om alla uppgifter inte finns med i din anmälan kan du behöva komplettera den innan sexveckorsperioden börjar räknas.

Detta är en tydlig regel och ska självklart följas av Skogsstyrelsen och Sveriges andra myndigheter som kan bli inblandade. Sex veckor är en lång tid, och inom den tiden borde samhället med god marginal kunna vara klar med sin bedömning.

Trots detta är det många skogsägare som drabbas av att tiden för godkännande för avverkningen blir längre än sex veckor, vilket är helt orimligt. Det finns också fall som har tagit uppemot 23 veckor och där två statliga myndigheter, Skogsstyrelsen och länsstyrelsen, inte har kommit överens om vad skogsägaren får göra.

Om det uppstår problem mellan två myndigheter i Sverige är det ju knappast rimligt att det är skogsägaren som ska hamna i kläm och drabbas av otydliga besked.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till statsrådet Jennie Nilsson:

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa att gränsen för sex veckor vid avverkningsanmälan verkligen efterlevs av Sveriges myndigheter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:942 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

Svar på fråga 2020/21:942 av Sten Bergheden (M)
Myndigheternas efterlevnad av tidsgränsen vid avverkningsanmälan

Sten Bergheden har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa att gränsen för sex veckor vid avverkningsanmälan verkligen efterlevs av Sveriges myndigheter.

Det finns ett tydligt förfarande för hur Skogsstyrelsen hanterar avverkningsanmälningar. Inför en föryngringsavverkning som är 0,5 hektar eller större ska en avverkningsanmälan lämnas till Skogsstyrelsen senast

sex veckor innan avverkningen påbörjas.

Cirka 90 procent av anmälningarna om avverkning handläggs manuellt hos Skogsstyrelsen. Cirka 10 procent av de inkomna anmälningarna sorteras ut och handläggs automatiskt utan en manuell kontroll. En stor del av de ärenden som handläggs manuellt hanteras utan mer omfattande utredning, en mindre andel leder vidare till fortsatt utredning och tillsynsåtgärder.

Om en sådan utredning visar att avverkningen inte kan utföras i enlighet med skogsvårdslagen (1979:429) och sådan hänsyn som ska tas enligt den, utan att orsaka skada på naturmiljön, behöver Skogsstyrelsen överväga om ett föreläggande eller förbud enligt 12 kap. 6 § miljöbalken krävs för att begränsa eller motverka skadan. Om en avverkningsanmälan berör ett område med höga naturvärden ska alltid förutsättningarna för formellt skydd undersökas, i enlighet med den nationella strategin för formellt skydd av skog.

I de fall flera myndigheter har tillsynsansvar, vilket är fallet vid bl.a. frågor om artskydd i skogen, ska myndigheterna samordna tillsynen om det är ändamålsenligt och möjligt.

Enligt myndighetsförordningen (2007:515) framgår även att myndigheterna ska verka för att genom samarbete ta till vara de fördelar som kan vinnas för enskilda samt för staten som helhet.

Regeringen aviserade i budgetpropositionen för 2021 ett förenklingspaket för skogsbruket. Regeringen har därför gett Skogsstyrelsen i uppdrag att genomföra åtgärder som ska effektivisera skogsägarens kontakter med Skogsstyrelsen och andra myndigheter samt erbjuda bättre och enklare beslutsstöd som främjar ett aktivt och hållbart skogsbruk så att det blir enklare att nå skogspolitikens produktions- och miljömål. Åtgärderna ska även på ett effektivt och användarvänligt sätt ta tillvara möjligheterna med digitala data och utvecklat kartmaterial. Exempel på åtgärder som kan genomföras är att utreda möjligheter till mer effektiv och snabbare handläggning av ärenden samt att arbeta med förbättrad service för skogsägare, inklusive fortsatt arbete med en gemensam inlämningsfunktion.

Nyligen har Skogsutredningens slutbetänkande – Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och naturvård i skogen (SOU 2020:73) överlämnats till regeringen. Jag har noterat att utredningen presenterat flera förslag som rör avverkningsanmälan. Då Skogsutredningens förslag bereds i Regeringskansliet ska jag inte föregå denna process.

Stockholm den 22 december 2020

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.