Asylansökan på falska grunder

Skriftlig fråga 2020/21:952 av Katarina Brännström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-10
Överlämnad
2020-12-10
Anmäld
2020-12-11
Sista svarsdatum
2020-12-28
Svarsdatum
2021-01-20
Besvarad
2021-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Vi kan i medier ta del om hur ukrainska företag säljer jobbresor till Sverige. Men vid ankomst skjutsar de sina kunder till Migrationsverket, uppmanar dem att söka asyl och ger dem en bra asylberättelse. Dessa personer får mat och husrum på ett boende, och de har rätt att arbeta i Sverige under den tid då deras asylansökan behandlas.

Om asylansökan avslås, vilket oftast sker när man kommer från Ukraina, gör många av dessa ett så kallat spårbyte och ansöker om arbetskraftsinvandring. Med andra ord kan asyl, även på falska premisser, bli en språngbräda in i Sverige. Migrationsverket har polisanmält företaget, men detta har lagts ned. Moderaterna har förslag om förbud att stoppa spårbyten.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder som förhindrar att människor som uppenbarligen saknar asylskäl utnyttjar rätten till asyl för att senare, via spårbyte, stanna kvar i Sverige och arbeta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:952 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2020/04593 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:952 av Katarina Brännström (M)
Asylansökan på falska grunder

Katarina Brännström har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder som förhindrar att människor som uppenbarligen saknar asylskäl utnyttjar rätten till asyl för att senare, via spårbyte, stanna kvar i Sverige och arbeta.

Möjligheten för asylsökande som fått avslag på sin asylansökan att under vissa omständigheter beviljas arbetstillstånd utan att först behöva lämna landet, så kallat spårbyte, infördes av den tidigare Alliansregeringen.

Huvudregeln är att uppehålls- och arbetstillstånd ska vara beviljat innan en person reser in i Sverige. Det är en viktig och grundläggande princip för att upprätthålla en reglerad invandring. I vissa situationer kan det dock finnas skäl att frångå denna princip. Det är t.ex. rimligt att en person som har etablerat sig på arbetsmarknaden under vissa förutsättningar får möjlighet att stanna i landet.

Regeringen ser förstås allvarligt på uppgifter om att asylsystemet utnyttjas. Vi har nyligen beslutat om en proposition med förslag om regler om säkra ursprungsländer. Förslagen ger Migrationsverket möjlighet att besluta om avvisning med omedelbar verkställighet om sökanden kommer från ett så kallat säkert ursprungsland.

Det är en angelägen åtgärd eftersom mycket resurser läggs på att hantera ansökningar från asylsökande som saknar asylskäl. Asylsökande som sannolikt kommer att avvisas med omedelbar verkan ges inte tillträde till arbetsmarknaden under asylprocessen. Det innebär att det inte heller är möjligt att göra ett så kallat spårbyte om asylansökan senare skulle avslås.

Regeringen har även gett en särskild utredare i uppdrag att kartlägga i vilken utsträckning regelverket för arbetskraftsinvandring används för olika former av missbruk och föreslå åtgärder. Delar av uppdraget ska redovisas i ett delbetänkande senast den 1 februari 2021. Övriga delar ska redovisas senast den 1 november 2021.

Om riksdagen beslutar om nya regler enligt regeringens proposition kommer jag att följa effekterna av dessa. Jag ser fram emot den särskilda utredarens betänkande. Som jag tidigare meddelat ser jag däremot ingen anledning att vidta någon åtgärd för att generellt begränsa möjligheten till spårbyte.

Stockholm den 20 januari 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.