Geologi som ett eget skolämne

Skriftlig fråga 2020/21:969 av Hans Rothenberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-10
Överlämnad
2020-12-11
Anmäld
2020-12-14
Svarsdatum
2020-12-28
Sista svarsdatum
2020-12-28
Besvarad
2020-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Sveriges naturresurser har stor betydelse för landet och dess ekonomi. Inte minst gäller det basnäringarna gruv- och stenindustrin, som med de förädlande stål- och metallverken omsätter i storleksordningen en kvarts biljon kronor. Som en följd av att nyttja dessa resurser har Sverige och de nordiska länderna av naturlighet utvecklat hög kompetens inom bergbyggnad tack vare den stabila berggrunden i Skandinavien. Svenska företag har utvecklat världsledande teknologier som blivit stora exportframgångar.

Alltmer av nyprojekterad infrastruktur byggs i dag under mark. Det förutsätter därmed en bred och gedigen kunskap om de geologiska förutsättningarna för att bygga på ett säkert, miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt. Inte minst med hänsyn till de förändringar som följer med klimatförändringarna spelar geologikompetensen en helt avgörande roll.

Paradoxalt nog har geovetenskapen i Sverige generellt sett haft en svag ställning i grundskolan och på gymnasiet, inte minst jämfört med många andra länder i Europa och Nordamerika där Earth Sciences är ett självklart ämne på skolschemat. Trots att detta faktum under längre tid uppmärksammats har inga signaler om behovet av ökad kunskap om geologi omsatts i verkliga beslut.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att geologiämnet ska finnas med såväl i grundskolan som på gymnasiet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:969 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på fråga 2020/21:969 Geologi som eget skolämne

Hans Rothenberg har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att geologiämnet ska finnas med såväl i grundskolan som på gymnasiet.

Jag instämmer med Hans Rothenberg om att kunskaper i geologi är viktigt, inte minst i arbetet med att åstadkomma ett hållbart samhälle. Kunskapsområdet geologi ingår därför i utbildningen inom skolväsendet.

När det gäller de obligatoriska skolformerna – grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan – är geologi integrerat i andra ämnen. Området tas upp i dessa skolformers läroplaner och konkretiseras närmare i framför allt kursplanerna i kemi och geografi. I gymnasieskolan är naturkunskap ett gymnasiegemensamt ämne som läses på alla program utom naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet. Av ämnesplanen i naturkunskap framgår att ämnet har sin grund i biologi, fysik, geovetenskap och kemi. På naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet läser eleverna istället flera naturvetenskapliga ämnen obligatoriskt där innehåll från kunskapsområdet geologi återfinns. Inom gymnasial utbildning kan man även läsa ämnet geografi, där geologi utgör en stor del av innehållet. Geografi är obligatoriskt för elever som går samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning samhällsvetenskap och för elever som går inriktningen natur och samhälle på naturvetenskapsprogrammet. Sammantaget ryms alltså geologi i ett flertal ämnen, både i det obligatoriska skolväsendet och i gymnasial utbildning.

Det är många kunskapsområden som ska rymmas inom skolväsendet. Vilka skolämnen som ska finnas, och hur olika kunskapsområden ska tas om hand i olika skolämnen, är ett resultat av forskning, tradition och politiska beslut. Därför kan läroplaner, ämnesplaner och kursplaner se olika ut i olika länder. Som tidigare nämnts får elever i den svenska skolan kunskaper inom området geologi utan att det är ett eget skolämne.

Statens skolverk har ett ansvar i enlighet med sin instruktion att kontinuerligt bedöma behovet av utveckling av bl.a. kurs- och ämnesplaner. Det finns i dagsläget inga planer på att införa nya skolämnen i grundskolan och motsvarande skolformer. Myndigheten har nyligen gjort en översyn av kursplanerna för grundskolan och vissa ämnesplaner inom gymnasieskolan. Regeringen fattade i augusti 2020 beslut om reviderade kurs- och ämnesplaner, baserat på myndighetens förslag, efter beredning inom Regeringskansliet och med samarbetspartierna. För gymnasieskolan förbereds nu för en eventuell övergång till ämnesbetyg där samtliga ämnesplaner kommer att behöva ses över.

Stockholm den 22 december 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.