Mobiltäckning i hela landet

Skriftlig fråga 2020/21:972 av Malin Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-10
Överlämnad
2020-12-11
Anmäld
2020-12-14
Svarsdatum
2020-12-28
Sista svarsdatum
2020-12-28
Besvarad
2020-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

De senaste månaderna har tillgången till stabilt mobilnät och bra uppkoppling varit något otroligt viktigt. Många är vi som arbetat hemifrån, studerat hemifrån eller blivit tvungna att isolera oss på grund av coronapandemin.

I dessa tider är behovet till mobilnätet viktigt utifrån många olika synvinklar. Men viktigast av allt är att det skapar trygghet – att jag vet att jag kan ringa om jag behöver hjälp, att jag kan nå mina anhöriga nu i dessa tider när vi inte får träffas, att jag kan ringa mina föräldrar när jag är ensam hemma efter skolan. Ett stabilt mobilnät skapar trygghet.

På flera platser i Ånge kommun i västra Medelpad har inte mobilnätet fungerat stabilt de senaste månaderna. Detta ett problem framför allt för de människor som verkar och bor i denna landsbygdskommun men också för förbipasserande på Europavägen E14. Ånge kommuns socialchef fick också höja beredskapen under flera dygn som en följd av att dessa problem orsakade utslagna trygghetslarm. När man påtalar problemet är svaret att det ska åtgärdas, men tyvärr så händer alltför lite och det har inte blivit bättre. Går samtalen fram är de ofta burkiga i ljudet och bryts ofta.

Eftersom detta är marknadsstyrt och den operatör som har tillstånd, i detta fall Telia Company AB (Telia), inte tar sitt ansvar fortsätter mobilnätet att fungera mycket dåligt. Nu när vi digitaliserar samhället mer och mer krävs det att vi ställer tuffare krav på leveranssäkerheten. Det är inte acceptabelt att problem som uppstår med mobiltäckningen inte åtgärdas snabbt. Ett dåligt fungerande mobilnät skapar en sårbarhet och en otrygghet i dagens digitaliserade samhälle.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka verktyg finns att tillgå för att säkerställa en leveranssäkerhet av telefoni via mobilnätet, och kan statsrådet vidta några åtgärder för att säkerställa en trygg och stabil mobiltäckning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:972 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2020/21:972 av Malin Larsson (S)

Mobiltäckning i hela landet

Malin Larsson har frågat mig vilka verktyg som finns att tillgå för att säkerställa en leveranssäkerhet av telefoni via mobilnätet, och om jag kan vidta några åtgärder för att säkerställa en trygg och stabil mobiltäckning.

Det är viktigt med tillgång till en god digital infrastruktur, inbegripet en god mobiltäckning i hela landet. Det är i första hand den som tillhandahåller allmänna kommunikationsnät eller allmänt tillgängliga kommunikationstjänster som ansvarar för att dessa fungerar och är driftssäkra, vilket regleras i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation. Post- och telestyrelsen (PTS) är tillsynsmyndighet och har utfärdat föreskrifter på området. Föreskrifterna innehåller krav på tillhandahållare som ska säkerställa att åtgärder vidtas skyndsamt för att hantera en uppkommen incident samt krav på att viktiga förbindelser och tillgångar är redundanta, det vill säga att det finns parallella system för att öka säkerheten. Tillhandahållarna är även skyldiga att rapportera störningar och avbrott av betydande omfattning till PTS. Rapporteringen kan leda till att PTS inleder granskning.

Utbyggnaden av den digitala infrastrukturen i hela landet är prioriterad av regeringen. I januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna, anges bland annat målet att alla bör ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet där de normalt befinner sig. I oktober 2019 hade ca 91,8 procent av alla geografiska områden i Sverige tillgång till mobila tjänster som uppfyller målet.

Utgångspunkten är en marknadsdriven utbyggnad som kompletteras med offentliga insatser. Som komplement till de investeringar som görs av marknaden har riksdagen efter förslag från regeringen i budgetpropositionen 2021 beslutat att ytterligare 1,4 miljarder kronor tillförs för att stärka det nationella stödsystemet för bredbandsutbyggnad.

Inom ramen för sin roll som spektrumförvaltande myndighet har PTS i december 2018 gett tillstånd i 700 MHz-bandet. Frekvenserna i det bandet är viktiga för att kunna bygga ut täckningen i mobilnäten och uppnå målsättningen om att alla bör ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet där de normalt befinner sig. Ett av tillstånden har särskilda täckningskrav. Enligt Telia Company AB:s tillståndsvillkor ska bolaget bygga ut täckning för 300 miljoner kronor i prioriterade ytor som PTS har identifierat. Täckningskravet ska uppfyllas successivt under 2021–2024.

Stockholm den 28 december 2020

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.