Påverkan på gaspriserna

Skriftlig fråga 2021/22:121 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-12
Överlämnad
2021-10-12
Anmäld
2021-10-13
Svarsdatum
2021-10-20
Sista svarsdatum
2021-10-20
Besvarad
2021-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Gaspriserna i Europa har åkt i höjden de senaste veckorna. Ett faktum som även påverkar energipriserna i Sverige och som är särskilt kännbart i de södra delarna.

Ryssland har påtagligt dragit ned på kapaciteten. Genom den export till EU-området som går via Ukraina pumpas nu ungefär endast en tredjedel av den gas som det finns kapacitet för. Även de stora lager som Gazprom uppges hålla sig med ligger på förhållandevis låga nivåer. Om den stundande vintern blir kall kommer tillgången att högst påtagligt märkas både genom fortsatt stigande priser och i vissa delar av Europa rent av genom leveransbrist.

EU har i ökad utsträckning markerat mot den marknadssammanblandning som sker när samma leverantör äger och kontrollerar gasproduktionen i sig, ledningsnätet och lagren. Och att detta kan komma att användas som ett verktyg för olika syften, inklusive marknadspåverkan. Gazprom är ett typexempel.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet och den svenska regeringen att agera för att EU ska vidta åtgärder för att förhindra att de nu skenande gaspriserna på den europeiska marknaden inte sker genom marknadspåverkan från bolag som ryska Gazprom?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:121 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

I2021/02636 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:121 av Hans Wallmark (M)

Påverkan på gaspriserna

Hans Wallmark har frågat mig om jag och den svenska regeringen avser agera för att EU ska vidta åtgärder för att förhindra att de nu skenande gaspriserna på den europeiska marknaden inte sker genom marknadspåverkan från bolag som ryska Gazprom.

EU-kommissionen har redan agerat på den rådande situationen i Europa. Den 13 oktober presenterades den så kallade verktygslådan som innehåller en rad åtgärder för att hantera de mest akuta konsekvenserna av den rådande situationen. Här föreslås bland annat att kommissionen ska överväga en reform av den europeiska gasmarknaden, med fokus på lager och leveranssäkerhet, för att göra den mer motståndskraftig mot prishöjningar. Detta kan då ske i samband med den pågående revisionen av gasmarknadslagstiftningen som ska vara klar till årsskiftet. Kommissionen kommer också att undersöka möjliga fördelar med gemensam upphandling av reservlager för gas för att gemensamt skapa strategiska reserver.

Dessa delar av verktygslådan talade EU:s energikommissionär Kadri Simson om redan 6 oktober, när Europaparlamentet diskuterade åtgärder för utsatta hushåll och små och medelstora företag som drabbats av kraftigt höjda energipriser. Kommissionären tydliggjorde också att trots en lägre nivå i de europiska gaslagren än genomsnittet råder ingen brist inför den stundande vintern.

Med anledning av det pågående arbetet inom EU kring dessa frågor ser jag inget behov att i dagsläget vidta ytterligare åtgärder. EU-kommissionens förslag bereds i Regeringskansliet.

Stockholm den 20 oktober 2021

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.