Uteslutning av Ryssland ur Unesco

Skriftlig fråga 2021/22:1216 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-03
Överlämnad
2022-03-04
Anmäld
2022-03-14
Svarsdatum
2022-03-16
Sista svarsdatum
2022-03-16
Besvarad
2022-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Enligt den internationella konststiftelsen Getty riskerar miljontals konstverk och monument nu att förstöras på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Vd:n för Ukrainas kulturfond säger att det pågår en fullständig plundring av museerna och en utplåning av teatrarna.

Ukrainas kulturfond menar att Ryssland måste uteslutas ur alla internationella kulturorganisationer och att man hoppas att Sverige stöder deras proposition om att utesluta Ryssland ur Unesco eftersom de förstör Ukrainas kulturarv.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att stödja förslaget om att utesluta Ryssland ur Unesco, och om inte, varför?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1216 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2022/01247 Till riksdagen

Svar på 2021/22:1216 fråga av Björn Söder (SD)
Uteslutning av Ryssland ur Unesco

Björn Söder har frågat utrikesministern om ministern avser att stödja ett förslag från Ukrainas kulturfond om att utesluta Ryssland ur Unesco.

Frågan har överlämnats till mig. –

Regeringen fördömer i starkast möjliga ordalag den ryska aggressionen mot Ukraina och kräver att Ryssland respekterar den internationella humanitära rätten. Kulturegendom åtnjuter ett särskilt skydd under det att en väpnad konflikt pågår. Anfall riktat mot kulturegendom kan utgöra krigsförbrytelser.

Sverige stödjer Ukraina när det gäller hoten mot kulturarvet och kulturarvsinstitutionerna. Det blir en del i regeringens arbete med att driva på sanktioner mot Ryssland, stötta Ukraina och stärka Sverige.

Sverige har ett stort engagemang i Unesco och står i Unesco upp för demokratiska principer och för att stödja demokratisk utveckling. Det svenska engagemanget i Unesco ska bidra till att stärka det multilaterala systemet och ett effektivt, transparent och öppet FN som arbetar utifrån ett rättighetsperspektiv.

Regeringen har tillsammans med EU infört en rad sanktioner mot Ryssland. Aggressionen mot Ukraina måste dessutom få konsekvenser i multilaterala sammanhang. Sverige driver därför att EU samordnat bör agera mot Ryssland i multilaterala fora som Unesco. Vi måste ta varje tillfälle att med kraft och emfas fördöma den ryska aggressionen, och mobilisera brett stöd för Ukraina. Hur EU ska agera prövas från fall till fall, med respekt för varje organisations regler, procedurer och praxis, och till stöd för den regelbaserade världsordningen samt det multilaterala systemet.

Misstänkta krigsförbrytelser måste utredas och ansvar utkrävas för de brott som begåtts av Ryssland genom aggressionen mot Ukraina. Sverige stödjer och bidrar till de initiativ som tagits för att säkerställa ansvarsutkrävande i Internationella brottmålsdomstolen (ICC), FN:s råd för mänskliga rättigheter och inom OSSE. Vi ser aktivt över ytterligare initiativ bland annat inom ramen för EU-samarbetet.

Stockholm den 16 mars 2022

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.