Till innehåll på sidan

Giftinformationscentralens statistik om förgiftning bland unga flickor

Skriftlig fråga 2021/22:1313 av Linda Lindberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-18
Överlämnad
2022-03-21
Anmäld
2022-03-22
Svarsdatum
2022-03-30
Sista svarsdatum
2022-03-30
Besvarad
2022-03-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den psykiska ohälsan ökar markant hos personer i ung ålder, och främst sker en ökning bland unga flickor och kvinnor. Samtidigt som den psykiska ohälsan sprider ut sig har också köerna till barn- och ungdomspsykiatrin ökat som en direkt konsekvens av tidigare regeringars tafatta insatser. Unga får vänta olagligt länge i vårdkön, och när de väl får en tid för att prata med en samtalsterapeut avslutas besöket med att de är välkomna tillbaka om en månad.

De senaste tre åren har antal förgiftningsfall hos unga flickor mellan 10 och 14 år fördubblats enligt siffror från Giftinformationscentralen. Det ökade antalet uppges vara ett självskadebeteende som unga flickor utsätter sig för genom impulsiva handlingar på grund av grov ångest. Bara mellan 2020 och 2021 steg antalet fall av självskadande förgiftning med 62 procent i gruppen flickor mellan 10 och 14 år. Under 2021 fick Giftinformationscentralen in hela 1438 samtal om förgiftning av unga flickor, och under 2020 var siffran 885 samtal.

Främst är det paracetamol som används, vilket är ett smärtlindrande läkemedel som inom ramen för sina maxdoser har få biverkningar, men som vid överdos skadar levern allvarligt och gör att motgift måste sättas in inom tio timmar från att symtom uppstår. Dessa symtom kan komma flera dygn senare. Psykisk ohälsa måste tas på allvar och vården måste förstärkas för att förebygga och behandla unga.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att företa för att vända utvecklingen där allt fler unga flickor försöker ta sitt liv genom tablettintag?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1313 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:1313 av Linda Lindberg (SD)

Giftinformationscentralens statistik om förgiftning bland

unga flickor

Linda Lindberg har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att företa för att vända utvecklingen där allt fler unga flickor försöker ta sitt liv genom tablettintag.

Låt mig inledningsvis säga att jag, liksom frågeställaren, ser allvarligt på att de samtal som går till Giftinformationscentralen när det gäller frågor om överdoseringar bland unga flickor har ökat. Detta aktualiserar vikten av att stärka och utveckla det suicidpreventiva arbetet på alla nivåer.

Arbetet med att förebygga självmord är en viktig fråga för mig och för regeringen. Regeringen avsätter redan i år över 1, 6 miljarder kronor för att stödja kommuners och regioners arbete med att förebygga psykisk hälsa och suicid och skapa förutsättningar för en god vård och omsorg för personer med psykisk ohälsa. Av dessa medel fördelas, för andra året i rad, 200 miljoner kronor i en riktad satsning för att stärka huvudmännens suicidpreventiva arbete. Därtill utgår medel till regionerna för att stärka första linjens vård och öka tillgängligheten till barn och ungdomspsykiatrin.

Regeringen har sedan 2015 förstärkt arbetet med suicidprevention. Folkhälsomyndigheten har sedan maj 2015 i uppdrag av regeringen att samordna arbetet med suicidprevention på nationell nivå. Dessutom har Folkhälsomyndigheten betalat ut 60 miljoner kronor 2022 i verksamhetsbidrag till ideella organisationer som bedriver främjande och förebyggande arbete inom psykisk hälsa-området och suicidprevention. Regeringen har även gett 26 myndigheter i uppdrag att inkomma med underlag inför en ny strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention. Detta uppdrag är angeläget och kommer att bidra till att ytterligare stärka det suicidpreventiva arbetet framgent.

Vad gäller siffrorna från Giftinformationscentralen arbetar Giftinformationscentralen just nu med att analysera resultaten av statistiken och avser därefter att informera de instanser som jobbar med ungdomar i lägre åldersgrupper, till exempel barnpsykiatri och barnläkare. Giftinformationscentralen har också arbetat för att begränsa antalet läkemedelsförpackningar som kan köpas per gång och för att minska antalet tabletter som finns i varje förpackning.

Jag avser att följa detta arbete och de initiativ som Giftinformationscentralen vidtar med anledning av rapporteringen.

Stockholm den 30 mars 2022

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.