Till innehåll på sidan

Stöd till EU-länder för att upprätthålla yttre gränskontroll

Skriftlig fråga 2021/22:132 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-11
Överlämnad
2021-10-12
Anmäld
2021-10-13
Svarsdatum
2021-10-20
Sista svarsdatum
2021-10-20
Besvarad
2021-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Efter att EU infört sanktioner mot Belarus har den belarusiske presidenten och diktatorn Aleksandr Lukasjenko hämnats med att försöka skapa en migrantvåg mot EU. Situationen längs EU:s yttre gränser mot Belarus är påfrestande för de länder som gränsar till landet. Litauen har därför tagit initiativ till ett brev, som främst länder i Östeuropa men även Danmark undertecknat. I brevet skriver man att man vill se över EU:s Schengenregler vad gäller gränskontroll, och man vill kunna agera snabbare för att stoppa illegala gränspassager.

De som kommer via Belarus är inga flyktingar utan har fått visum till Belarus. Det är också något Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson påpekar. Därför finns det ingen anledning för EU-länder att pröva någon asylrätt.

De länder som undertecknat brevet vill också att EU bekostar byggandet av gränshinder. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson säger till Sveriges Radio den 8 oktober att han är skeptisk till detta och refererar till migrationskrisen 2015, när Sverige uppförde gränskontroller och införde id-kontroller och tog denna kostnad själv. Jämförelsen är dock irrelevant då Sverige inte har någon landgräns till ett icke-EU-land som arrangerar migrationsvågor mot Sverige, likt Belarus gör mot Litauen och Polen. 

I en tidigare fråga (2020/21:3493) undrade jag om regeringen avsåg att stödja Litauen och Polen i syfte att hålla gränserna mot migrantvågen.

Statsrådet Mikael Damberg svarade att ett agerande mot enskilda EU-medlemsstater utgör samtidigt ett agerande mot unionen som helhet. Det bemöts därför också bäst genom solidariska och samordnade åtgärder. Alltsedan den aktuella situationen uppstod har EU diskuterat gemensamma åtgärder på en rad olika politikområden. Han skrev vidare att han den 18 augusti deltog i ett möte med EU:s inrikesministrar, kommissionären Ylva Johansson och den höge representanten för utrikes frågor och säkerhet, Josep Borrell, för att diskutera situationen vid EU:s gräns mot Belarus och unionens stöd till de berörda medlemsstaterna.

Vi var, och är fortfarande, överens om att stödja dessa på olika sätt, till exempel genom EU:s civilskyddsmekanism och via EU-myndigheter som den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex, det europeiska stödkontoret för asylfrågor Easo och den europeiska polisbyrån Europol. Kommissionen har intensifierat sin dialog med relevanta ursprungs- och transitländer, skrev han.

Det är inte rimligt att länder, som agerar för att skydda EU:s övriga länder i en sådan extrem situation som uppstått, ska behöva stå ensamma om kostnaden för skyddet. Därför borde EU, i enlighet med brevets önskemål, vara beredd att bidra med ekonomiska resurser för att bygga gränsskyddet, som är till gagn för alla övriga EU-länder.

För Sveriges del ligger det verkligen i vårt intresse att Litauen och Polen kan hålla gränserna och hindra migranterna eftersom många av dem annars befaras, precis som under vågen 2015, vilja ta sig till just Sverige och därmed belasta vårt redan svårt sargade välfärdssamhälle.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Varför stöder inte Sveriges regering, likt den danska, de önskemål som framförs i brevet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:132 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/03545 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:132 av Björn Söder (SD)

Stöd till EU-länder för att upprätthålla yttre gränskontroll

Björn Söder har frågat justitie- och migrationsminister Morgan Johansson varför inte Sveriges regering, likt den danska, stöder de önskemål som har framförts i ett brev från Litauen med anledning av situationen vid gränsen mot Belarus. Frågan har överlämnats till mig att besvara.

Som Björn Söder själv framhåller i sin fråga har såväl Morgan Johansson som jag själv vid tidigare tillfällen besvarat hans frågor rörande skyddet och kontrollen av Schengenområdets yttre gräns. Som jag svarade Björn Söder den 6 september bedrivs detta arbete bäst genom solidariska och samordnade åtgärder av den typ och omfattning som redan genomförs inom EU.

Vidare bidrar svenska myndigheter också till EU:s stöd till de berörda medlemsstaterna och är beredda att bidra med ytterligare resurser som de har till sitt förfogande. Utöver detta deltar Sverige givetvis i de kontinuerliga diskussioner som förs inom EU om hur regelverk och stöd till medlemsstaterna bäst ska vara utformat för att arbetet med att kontrollera Schengenområdets yttre gräns ska ha så bra förutsättningar som möjligt.

Stockholm den 20 oktober 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.