Straffsatsen för djurplågeri

Skriftlig fråga 2021/22:1399 av Yasmine Eriksson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-31
Överlämnad
2022-03-31
Anmäld
2022-04-01
Svarsdatum
2022-04-13
Sista svarsdatum
2022-04-13
Besvarad
2022-04-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I februari i år fattade riksdagen beslut om regeringens förslag till förändringar i brottsbalken och djurskyddslagen. Förändringarna innebär bland annat att det från och med den 1 juli i år införs ett grovt djurplågeribrott och att straffskalan för det brottet blir fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Förändringarna innebär vidare att mindre allvarliga överträdelser av djurskyddslagstiftningen ska kunna leda till en sanktionsavgift i stället för böter. Skillnaden är att sanktionsavgiften kan hanteras av länsstyrelserna medan böter utdöms av en domstol. Sanktionsavgifterna ligger mellan 1 000 kronor och 100 000 kronor.

I slutet av maj 2020 skulle djurskyddshandläggare från länsstyrelsen besöka en gård i Karlshamns kommun. De hade nämligen fått vetskap om ett stort antal katter vilka misstänktes leva under dåliga förhållanden. Det visade sig stämma. Tyvärr stannande det inte där. Personalen fann ytterligare djurplågeri i angränsande byggnad. I byggnaden levde nötkreatur i fullkomlig misär. I ett hörn låg ett kadaver från ett nötkreatur.

Nu har ärendet avgjorts i tingsrätten. Domstolen gjorde bedömningen att mannen var skyldig till djurplågeri baserat på de vittnesuppgifter som fanns om hur djuren levde. Straffet slutar med villkorlig dom och böter på totalt 5 000 kronor.

När förändringarna i brottsbalken och djurskyddslagen beslutades framförde Socialdemokraterna och övriga partier, angående Sverigedemokraternas förslag om att skärpa påföljderna, att dessa var alltför ingripande och oproportionerlig straffskärpning för de gärningar som bedöms som grova brott. Vi anser att djurplågeri aldrig kan accepteras och ville bland annat att straffet för grovt djurplågeri skulle vara lägst ett års fängelse och högst fyra års fängelse.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att ytterligare skärpa påföljderna inför förändringarna i brottsbalken och djurskyddslagen avseende djurplågeri?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1399 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

N2022/00873 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1399 av Yasmine Eriksson (SD)
Straffsatsen för djurplågeri

Yasmine Eriksson har frågat justitie- och inrikesministern Morgan Johansson om han avser att vidta åtgärder för att ytterligare skärpa påföljderna inför förändringarna i brottsbalken och djurskyddslagen avseende djurplågeri.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag delar helt uppfattningen att djurplågeri aldrig är acceptabelt. Så som Yasmine Eriksson nämner i sin fråga antog riksdagen i februari i år regeringens förslag i proposition 2021/22:18 Brott mot djur – skärpta straff och ett mer effektivt sanktionssystem. Lagändringarna innebär bland annat att det införs ett nytt grovt djurplågeribrott med enbart fängelse i straffskalan samt sanktionsavgifter för vissa mindre allvarliga överträdelser av djurskyddslagstiftningen i syfte att vässa systemet och ytterligare stärka djurskyddet. Straffet för grovt djurplågeri kommer att vara fängelse i lägst sex månader och högst fyra år och de aktuella lagändringarna börjar att gälla den 1 juli i år.

De aktuella straffsatserna för brott mot djur var föremål för noggranna överväganden såväl under den utredning som föregick regeringens förslag som i samband med att regeringen föreslog de aktuella skärpningarna. Regeringen bedömer att de valda straffsatserna är proportionerliga i jämförelse med annan brottslighet och att straffet för grovt djurplågeribrott stämmer väl överens med straffskalorna för andra grova brott i brottsbalken. Den nya straffskalan för grovt djurplågeribrott innebär en dubblering av dagens maxstraff och utgör alltså en kraftig höjning. Det är angeläget att se hur de nya sanktionerna kommer att tillämpas och vilka effekter de får, innan nya lagändringar föreslås.

Stockholm den 12 april 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.