Krigsbrotten i Butja och Borodjanka

Skriftlig fråga 2021/22:1443 av Magnus Jacobsson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-04-07
Överlämnad
2022-04-07
Anmäld
2022-04-08
Svarsdatum
2022-04-13
Besvarad
2022-04-13
Sista svarsdatum
2022-04-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Jag har tidigare frågat utrikesministern om Putins krigsbrott och då fått beskedet att Sverige tillsammans med flera andra länder har agerat för att Putin ska ställas till ansvar för de krigsbrott som Ryssland just nu genomför i Ukraina.

Nu ser vi att enskilda förband genomför grova krigsförbrytelser. Ukrainska myndigheter håller på att dokumentera vad som har skett i till exempel Butja och Borodjanka, och deras underrättelsetjänst arbetar tillsammans med andra länders underrättelsetjänster för att ta reda på vilka ryska förband som har varit på plats i de städer som utsatts för brott mot krigets lagar.

Det kommer därför förhoppningsvis att vara möjligt att ställa enskilda befäl och enskilda soldater inför rätta och utkräva straffrättsligt ansvar för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Det är av yttersta vikt att världssamfundet inte accepterar att övergrepp gentemot civila begås.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer Sverige att vidta åtgärder för att inte bara Putin ska ställas inför rätta utan att det internationella samfundet även lagför och beslutar om riktade sanktioner gentemot enskilda befäl och soldater?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1443 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2022/ 05949 UD2022/06065 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1439 av Markus Wiechel (SD) Krigsbrottsutredning av och åtal mot krigsförbrytare och fråga 2021/22:1443 av Magnus Jacobssson (KD) Krigsbrotten i Butja och Borodjanka

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser att verka internationellt för att möjliggöra ett krigsbrottsåtal mot Putin och i så fall på vilket sätt.

Magnus Jacobsson har frågat mig om Sverige kommer att vidta åtgärder för att inte bara Putin ska ställas inför rätta utan att det internationella samfundet även lagför och beslutar om riktade sanktioner gentemot enskilda befäl och soldater.

Misstänkta överträdelser av folkrätten behöver utredas för att ansvar ska kunna utkrävas för de brott som begås och har begåtts under Rysslands aggression mot Ukraina. För Rysslands brott mot folkrätten bär president Putin givetvis det tyngsta ansvaret. Andra ryska beslutsfattare, enskilda befäl och soldater bär också ett individuellt straffansvar.

Sverige bidrar aktivt till att säkerställa att ansvar ska kunna utkrävas genom olika initiativ, bland annat i Internationella brottmålsdomstolen (ICC), FN:s råd för mänskliga rättigheter, OSSE och EU. Jag redogjorde för flera av dessa initiativ i svar på riksdagsfråga 2021/22:1205. Jag utesluter inte att vi kan komma att ta ytterligare initiativ, och vi ser aktivt över möjligheten att utöka stödet till redan etablerade processer. Sverige kommer att stödja ICC:s åklagarkontor med ett bidrag om sju miljoner kronor. Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten arbetar för att kunna bidra med nationella experter till ICC.

Åklagarmyndigheten har därtill inlett en s.k. strukturell förundersökning avseende grova krigsförbrytelser i Ukraina. Syftet är att så tidigt som möjligt säkra bevisning som kan finnas i Sverige för att användas i framtida rättsprocesser antingen i Sverige, i annan stats domstol eller i en internationell domstol såsom ICC.

Stockholm den 13 april 2022

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.