Villkoren för utländska forskare

Skriftlig fråga 2021/22:147 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-10-14
Överlämnad
2021-10-14
Anmäld
2021-10-19
Sista svarsdatum
2021-10-20
Svarsdatum
2021-11-03
Besvarad
2021-11-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Hela 40 procent av landets doktorander och 75 procent av alla med meriteringsanställning kommer i dag från andra länder. Nu riskerar den nya utlänningslagen, som började gälla den 20 juli 2021, att göra så att denna kompetens försvinner. Detta beror på att den nya lagen med dess krav försvårar för flera tusen utländska forskare, doktorander och postdoktorala forskare med stipendiefinansering att kvalificera sig för permanent uppehållstillstånd. Det här kan leda till en helt omotiverad kompetensflykt som också förstör Sveriges goda rykte som internationell kunskaps- och forskningsnation. Den nya lagen motverkar dessutom effekten av de stora resurser som vi har satsat på internationellt ledande forskningsinfrastruktur såsom Max IV, ESS, Sci Life Lab etc. Självklart har vi med dessa satsningar närt en förhoppning om att attrahera världsledande forskare som vill stanna i vårt land – forskare som kan hjälpa såväl Sverige som världen till nya viktiga globala lösningar.
Kunskap och kompetens är företeelser som måste ges utrymme att röra sig över nationsgränser men också ges förutsättningar att etablera sig i ett land för att få sin forskning att blomstra. Det låter sig svårligen göras med temporära uppehållstillstånd. Den nya utlänningslagen visar på okunskap om hur akademin fungerar liksom om värdet av akademisk kompetens. Det är också märkligt att den nya utlänningslagen infördes helt utan övergångsbestämmelser, vilket ytterligare försvårar för ovannämnda att kvalificera sig med de nya kraven. Självklart borde därför doktorander och forskare undantas från den nya utlänningslagen och i stället omfattas av de regler som motsvarar de som infördes den 1 juni 2014.

Med hänvisning till det ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta för att utländska forskare som är verksamma vid svenska lärosäten eller forskningsinstitut ska känna trygghet i att det finns reella förutsättningar för dem att stanna kvar och verka i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:147 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/03558 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:147 av Betty Malmberg (M)
Villkoren för utländska forskare

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder regeringen kommer att vidta för att utländska forskare som är verksamma vid svenska lärosäten eller forskningsinstitut ska känna trygghet i att det finns reella förutsättningar för dem att stanna kvar och verka i Sverige.

Det är viktigt att Sverige har en stark attraktions- och konkurrenskraft som kunskapsnation och destinationsland för utländska forskare och studenter.

Det är också viktigt att den svenska migrationspolitiken är långsiktigt hållbar med ett humant, rättssäkert och effektivt regelverk som inte väsentligen avviker från de i andra EU-länder och som värnar asylrätten.

Regeringen har därför föreslagit flera ändringar i utlänningslagen. Ändringarna innebär bland annat att permanent uppehållstillstånd bara kan beviljas om vissa särskilda krav är uppfyllda, däribland ett krav på försörjning. Försörjningskravet gäller som huvudregel för alla som ansöker om permanent uppehållstillstånd i Sverige, oavsett om personen har kommit hit som forskare, arbetskraftsinvandrare eller skyddsbehövande.

De aktuella ändringarna i utlänningslagen bygger på förslag från den parlamentariskt sammansatta Migrationskommittén. I Moderaternas reservation lyftes inte frågan om att forskare skulle särbehandlas vad det gäller kravet på försörjning. Istället krävde man att försörjningskravet skulle höjas.

Jag vill poängtera att den som inte uppfyller de särskilda kraven för ett permanent uppehållstillstånd kan ansöka om fortsatt tidsbegränsat uppehållstillstånd för t.ex. forskning. Forskare som är verksamma vid svenska lärosäten och uppfyller kraven för ett uppehållstillstånd för forskning kan därför stanna kvar i Sverige.

En arbetsgivare som vill vara säker på att en person ska få permanent uppehållstillstånd kan erbjuda den personen en trygg anställning under en längre tid.

Jag vill också påminna om att forskare och studenter kan beviljas uppehållstillstånd i ett år efter slutförd forskning eller slutförda studier för att söka arbete eller undersöka förutsättningarna för att bedriva näringsverksamhet här. Det kan underlätta för högutbildade personer som vill stanna kvar i Sverige.

Stockholm den 3 november 2021

Morgan Johansson –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.