Föryngringen av fiskekåren

Skriftlig fråga 2021/22:151 av Magnus Oscarsson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-14
Överlämnad
2021-10-14
Anmäld
2021-10-19
Svarsdatum
2021-10-27
Sista svarsdatum
2021-10-27
Besvarad
2021-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

I Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling, mål 14 av 17: Hav och marina resurser, anges under delmål 14.B vikten av att säkerställa tillträde till småskaliga icke-industriella fiskare till marina resurser och marknader. För Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ingår mål 14 bland de hållbarhetsmål som myndigheten arbetar med och redovisar för regeringen.

Genom föreskrifter och handläggning av ärenden om fiskelicenser och särskilda tillstånd syftar HaV att styra uttag av fångst och effekt för att hålla beslutade ramar. I huvudsak sker det genom licensiering samt kvot- och effektförvaltning på nationell nivå och fartygsnivå.

Med licensieringen begränsar HaV tillträdet till fiske i våra vatten. Försiktighetsprincipen är vägledande, i synnerhet för okvoterade arter. För de utfärdade licenserna beaktas emellertid inte alls hur många som står för aktivt fiske.

Det går som aspirerande fiskare att söka licens per art för att på så sätt fiska efter den art som är mest förekommande och rimligast att fiska. Via brev och möten med unga fiskare möter jag som riksdagsledamot återkommande berättelser om avslag på avslag. Varje handläggningstid är på cirka tre månader och innebär en hel del arbete för den sökande. En frustrerande bild för en ung fiskare som mottar alla avslag är att konstatera att de befintligt utfärdade licenserna samtidigt inte nyttjas. De innehas av äldre fiskare vars tid och ork kanske inte är likvärdig.

När fiskeflottan inte föryngras uteblir den förädling och det entreprenörskap som annars präglar nya aktörer. På sikt urholkas även yrkeskåren som helhet.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Hur tänker ministern verka för att Havs- och vattenmyndigheten främjar ett föryngrande av vår fiskekår?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:151 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

N2021/02603 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:151 av Magnus Oscarsson (KD) Föryngringen av fiskekåren

Magnus Oscarsson har frågat mig om hur jag tänker verka för att Havs- och vattenmyndigheten främjar ett föryngrande av vår fiskekår.

Det småskaliga och kustnära fisket är en viktig fråga för regeringen. Yrkesfisket står inför stora utmaningar och regeringens övergripande målsättning är ett hållbart fiske, ökad resurseffektivitet och mer hållbara fiskemetoder och redskap.

Jag och regeringen har därför vidtagit en rad olika åtgärder som syftar till att förbättra havsmiljön samt främja och utveckla det svenska fisket på både kort och lång sikt så att fisket ska kunna fortsätta bedrivas och utvecklas i syfte att bidra till den svenska livsmedelsproduktionen.

Havs- och vattenmyndigheten har regeringens uppdrag att verka för en hållbar förvaltning av fiskeresurserna. Myndigheten får meddela föreskrifter för fiskevården och fiskets bedrivande som förbjuder eller begränsar fisket med avseende på vilken fisk som får fångas, användningen av fiskefartyg, fiskemetoder eller fiskeredskap och fiske inom vissa områden eller för vissa ändamål samt även om vilken hänsyn som vid fiske ska tas till naturvårdens intressen. En fiskelicens får beviljas givet att flera olika villkor uppfylls, bland annat att fisket bedrivs i näringsverksamhet, har anknytning till svensk fiskerinäring samt att tillgången på fisk beaktas när frågan om licens prövas första gången. Myndigheten kan inte dra tillbaka eller återkalla en fiskelicens om tillgången på fisk minskar. Detta innebär att det måste göras en långsiktig bedömning om den allmänna tillgången på fisk och inte bara den enskilda arten. Att bedriva fiske i näringsverksamhet bygger på definitionerna i inkomstskattelagen (1999:1229) och bedöms utifrån omfattning och varaktighet. Villkoret om att bedriva fiske i näringsverksamhet bedöms av myndigheten vara av mindre betydelse vid beslut om fiskelicens än frågan om den allmänna tillgången på fisk.

Regeringens arbete med fiskerinäringarna har fokuserat på kompetensutveckling och konkurrenskraft för att skapa möjligheter till utveckling och hållbarhet i alla delar. Under de senaste åren har ett omfattande arbete bedrivits i syfte att ta ett helhetsgrepp kring utmaningarna och koppla ihop olika verktyg som kan användas för fiskerinäringarnas utveckling. Under 2021 har flera verktyg kommit på plats, där det senaste är uppdraget om myndighetsstrategin för fiske och vattenbruk som Havs- och vattenmyndigheten och Statens jordbruksverk redovisades i maj 2021. Utifrån tre huvudmål fokuserar strategin och de tillhörande handlingsplanerna på att kombinera myndigheternas uppdrag för att aktivt kunna hantera förvaltningsfrågor och utmaningar som möjliggör att arbeta för en fiskeförvaltning som gynnar det småskaliga fisket och levande skärgårdssamhällen.

För mig och regeringen är det viktigt att det även i framtiden finns förutsättningar för ett småskaligt kustnära fiske och en konkurrenskraftig fiskerinäring som levererar och bereder fiskeriprodukter i Sverige.

Stockholm den 27 oktober 2021

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.