Till innehåll på sidan

Insatser för att stärka turismen efter pandemins negativa effekter

Skriftlig fråga 2021/22:152 av Eric Palmqvist (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-14
Överlämnad
2021-10-14
Anmäld
2021-10-19
Svarsdatum
2021-10-27
Sista svarsdatum
2021-10-27
Besvarad
2021-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Turismen och besöksnäringen är viktig för Sverige. Besöksnäringen har, om den ges rätt förutsättningar, stor potential att bli en för landet viktig tillväxtbransch. Dessvärre tillhör de branscher som är beroende av hitrest turism de som drabbats hårdast av coronapandemins negativa ekonomiska effekter.

Turismen minskade med 38 procent under 2020 jämfört med året innan. Detta primärt som en konsekvens av utebliven utländsk turism till följd av stängda gränser. Konsekvenserna är tydliga. En ny rapport från Tillväxtverket pekar på minskad sysselsättning och därmed också ett minskat bidrag till samhällsekonomin.

Tillväxtverkets rapport bekräftar nu det som flera av besöksnäringens företrädare har framfört under pandemiåret 2020. Sverigedemokraterna har med anledning av detta gjort väsentliga budgetsatsningar på Visit Sweden för att stärka dem i uppdraget att marknadsföra Sverige internationellt och därmed bidra till att förmå fler till att turista här.

Vi noterar att regeringen i sin budgetproposition inte har gjort samma prioritering utan valt att inte avsätta lika mycket medel för att marknadsföra Sverige som turistnation.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

På vilka sätt avser ministern att verka för stärkta förutsättningar för svensk besöksnäring och stimulans till ökad utländsk turism?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:152 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

N2021/0 2 605 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:152 av Eric Palmqvist (SD) Insatser för att stärka turismen efter pandemins negativa effekter

Eric Palmqvist har frågat mig på vilket sätt jag avser att verka för stärkta förutsättningar för svensk besöksnäring och stimulans till ökad utländsk turism.

Regeringen presenterade den 18 oktober 2021 en strategi för hållbar turism och växande besöksnäring. Genom strategin kan regeringen bidra till en samsyn kring långsiktiga förutsättningar för en hållbar växande besöksnäring som i sin tur kan bidra till att skapa förutsättningar för export och jobb i Sverige. Regeringen föreslår också i BP22 flera stora satsningar som har tydlig bäring på svensk besöksnäring och turism.

Regeringen har därtill finansierat tillfälliga insatser som syftar till att främja besöksnäringens hållbara utveckling på längre sikt. För detta ändamål har Tillväxtverket tillförts 80 miljoner kronor under 2021 och regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2022 att denna satsning fortsätter även under 2022. Den föreslagna förstärkningen av resurser till Visit Sweden kan även bidra till besöksnäringens långsiktiga utveckling. Regeringens satsningar på besöksnäringens hållbara utveckling kan bidra till att Sverige blir ett attraktivare besöksmål både för utländska besökare och för svenska.

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2022 att Tillväxtverket får ytterligare 100 miljoner kronor för näringslivets omställning, satsningar som också kan komma besöksnäringens företag till del.

Nationalparker och natur- och kulturreservat är viktiga för naturturism och friluftsliv och lockar miljoner besökare varje år, inte minst utländska besökare. De är också betydelsefulla för landsbygdsutveckling och för både lokal och regional utveckling. Den fortsatta utvecklingen av natur- och kulturbaserad turism är en betydelsefull del av en hållbar turism och besöksnäring genom den sysselsättning och de bidrag till den lokala ekonomin som denna turism skapar. Landets många naturreservat spelar en mycket stor roll för utövande av alla sorters friluftsliv. Regeringen föreslår därför i budgetproposition för 2022 en satsning om 100 miljoner kronor per år 2022–2024 för skötsel av naturreservat.

Arbetet med att underlätta naturturism och friluftsliv genom tillgänglighet till skyddade natur- och kulturområden, tillgång till information om friluftsliv samt upprustning av det statliga ledsystemet i fjällen ska fortsätta. Regeringen föreslår därför i budgetproposition för 2022 en satsning om 50 miljoner kronor per år 2022–2027 för att bland annat rusta upp ledsystemet med nya och renoverade spänger, broar, ledmarkeringar och vindskydd.

Regeringens satsningar på landsbygd gynnar också besöksnäringen. Inom landsbygdsprogrammet finns ett nytt investeringsstöd om 30 miljoner kronor som bl.a. riktas till företag inom besöksnäringen. Därutöver föreslår regeringen i budgetpropositionen för 2022 satsningar på vägunderhåll, bredbandsutbyggnad samt stöd till drivmedelsstationer och dagligvarubutiker i områden där servicen är gles. Allt detta kan bidra till att stärka förutsättningarna för besöksnäringens företag att verka i lands- och glesbygd.

Regeringen föreslår också i budgetproposition för 2022 att det tillförs stöd för att rusta upp Göta Kanal (82,6 miljoner) som är ett attraktivt besöksmål i sig.


Stockholm den 26 oktober 2021

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.