Bristen på seniorbostäder

Skriftlig fråga 2021/22:1755 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-06-20
Överlämnad
2022-06-21
Anmäld
2022-06-22
Svarsdatum
2022-06-29
Sista svarsdatum
2022-06-29
Besvarad
2022-06-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

En ny kartläggning visar att 83 procent av kommunerna saknar bostäder för seniorer. Åtta av tio kommuner saknar helt eller har brist på senioranpassade bostäder. Det är ovärdigt att bostadsanpassningar inte görs för behövande seniorer. Det inverkar också till en låst bostadsmarknad utan rörlighet, vilket påverkar alla, även unga.

Roger Hedlund lämnade 2021 in en skriftlig fråga med rubriken Bostadsbehov för personer över 65, 2020/21:2210, om hur statsrådet ser på behovet av olika typer av åtgärder och planering för bostäder för personer över 65, och om statsrådet avser att agera för att det ökande bostadsbehovet ska mötas upp. Svaret blev att regeringen ger stöd enligt förordningen (2016:848) om statligt stöd för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer, med syfte att främja en ökning av antalet bostäder för seniorer. I svaret ingick också att regeringen gett kommunerna permanent resurstillskott på 4 miljarder kronor årligen från och med 2021 för att förstärka äldreomsorgen. Det sistnämnda rör ju inte vår fråga; det är ju ingenting som rör själva bostadsbyggandet eller bostäderna för seniorer.

Kommunerna ansvarar för planering av bostäder. Men är bristerna så omfattande att en betydande majoritet av kommunerna inte planerar för sådana bostäder så kan nytt nationellt stöd eller riktlinjer behövas eller befintliga behöva förtydligas. Nyligen behandlades betänkandet Ett bättre underlag för åtgärder på bostadsmarknaden. Det är ett exempel på där regeringen borde kunnat göra mycket mer i förslaget än som blev fallet, för att kommuner ska analysera behov och efterfrågan och använda det i planeringen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Hur avser statsrådet att konkret agera för att seniorer ska få ett passande boende?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1755 besvarad av Statsrådet Johan Danielsson (S)


Svar på fråga 2021/22:1755 av Mikael Eskilandersson (SD)
Bristen på seniorbostäder

Mikael Eskilandersson har frågat mig hur jag avser att konkret agera för att seniorer ska få ett passande boende.

Sverige ska ha en långsiktig och hållbar bostadspolitik för alla. En god byggtakt gynnar alla, däribland äldre. Sverige har höga krav på tillgänglighet i de bostäder som byggs. Den byggda miljön ska kunna användas både av personer som har full rörlighet och personer som använder rullstol, rollator eller käpp. Som exempel finns sedan 1977 krav på hiss i bostadshus med minst tre våningar. Ett bostadsbestånd som är tillgängligt ökar möjligheterna för äldre att bo kvar i sin bostad även om de får en nedsatt rörlighet.

Enligt socialtjänstlagen (2001:453) ska kommunen inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd. Det statliga stödet för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer, som funnits sedan 2016, kan ges både för att stimulera ny- och ombyggnad av hyresbostäder som utgör särskilda boendeformer och för ny- eller ombyggnad av hyresbostäder för äldre personer på ordinarie bostadsmarknaden.

Många äldre vill bo kvar i sina bostäder och möjligheten ökar om bostaden är tillgänglig. En betydande del av det äldre bostadsbeståndet är dock inte tillgängligt. Om inte bostaden är tillgänglig finns möjlighet att söka bostadsanpassningsbidrag från kommunen för nödvändiga anpassningar.

I propositionen Ett bättre underlag för åtgärder på bostadsmarknaden, tydliggörs att uppgifterna i kommunernas riktlinjer för bostadsförsörjning särskilt ska grundas på en analys av vilka bostadsbehov som inte tillgodoses på den lokala bostadsmarknaden. Kommunernas bostadsförsörjningsansvar omfattar alla grupper i samhället, även äldre.

Stockholm den 29 juni 2022

Johan Danielsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.