Till innehåll på sidan

Tidsbegränsad anställning inom Försvarsmakten

Skriftlig fråga 2021/22:1874 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-08-15
Överlämnad
2022-08-16
Besvarad
2022-08-30
Sista svarsdatum
2022-08-30
Svarsdatum
2022-08-30
Anmäld
2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I slutet av juli kunde SVT publicera nyheten om Rikard Johansson som har arbetat som soldat på P7 i Revingehed utanför Lund i 15 år. Rikard tvingas nu ofrivilligt lämna sitt jobb, enbart till följd av en lag som togs fram 2010 om att soldatyrket skulle vara tidsbegränsat till max tolv år om man inte vidareutbildade sig till officer.

Oavsett vad man tycker om denna lag sker detta i en mycket olämplig tid. Försvaret rustar som bekant upp och vi ser en alltmer otrygg utveckling i vårt närområde, varför Försvarsmakten mer än någonsin behöver engagerade, kunniga och erfarna soldater. Det borde mot bakgrund av detta ligga i försvarsministerns intresse att tillvarata den kompetens som nu går till spillo och snarare verka för att fler – kanske i synnerhet de som arbetat länge inom Försvarsmakten – väljer att stanna kvar.

Om vi ser till fallet Rikard har vi utöver passion och kompetens även erfarenhet av utlandstjänstgöring, då han tjänstgjort som logistiksoldat i Mali.

I samband med SVT:s artikel visade det sig att försvarsminister Peter Hultqvist och den socialdemokratiska regeringen inte såg något problem med nuvarande förhållningssätt. I stället menade man utan att vidare utveckla att det inte fanns något behov av att förändra systemet, vilket inte tycks vara Officersförbundets syn. De senare är i stället oroliga över utvecklingen och menar också att detta innebär att man går miste om erfarna soldater under en säkerhetspolitiskt mycket orolig tid där Försvarsmakten snarare befinner sig i ett läge av tillväxt.

Mot bakgrund av ovanstående önskas försvarsminister Peter Hultqvist svara på följande fråga:

 

Hur motiverar ministern rådande lagstiftning med tidsbegränsade anställningar, och kan vi förvänta oss att ministern verkar för någon förändring på detta område?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1874 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Fö2021/ 0 1076 Försvarsdepartementet Försvarsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1874 av Markus Wiechel (SD)
Tidsbegränsad anställning inom Försvarsmakten

Markus Wiechel har frågat mig om hur jag motiverar rådande lagstiftning med tidsbegränsade anställningar och om jag avser att verka för någon förändring på detta område.

Kontraktsanställda gruppbefäl, soldater och sjömän utgör en viktig del av det svenska försvaret. Dessa bidrar till omedelbart tillgängliga förband och bidrar med kompetens och befästa färdigheter i såväl grund- som krigsorganisationen.

I propositionen 2008/09:140 Ett användbart försvar, som riksdagen antog, föreslogs vid den tidpunkten ett införande av tidsbegränsad anställning av gruppbefäl, soldater och sjömän i syfte att erhålla en effektiv och rationell bemanning av den då aktuella insatsorganisationen. Det anfördes att gruppbefäl, soldater och sjömän skulle kunna få en betydligt längre tidsbegränsad anställning än vad som reglerades i lagen om offentlig anställning, där begränsningen var två år. Riksdagen röstade igenom ett sådant lagförslag 2012, vilket reglerade den totala anställningstiden till högst sexton år varar högst tolv år som kontinuerligt tjänstgörande. Anledningen till en tidsbegränsad anställning var att försvaret inte skulle bli ett yrkesförsvar och att anställningen som gruppbefäl, soldat och sjöman inte är ett livstidsyrke.

Regeringen anser att det är av vikt att Försvarsmakten har en tillgänglighet av personal i såväl fred som i krig. Om myndigheten anser att det föreligger begränsningar i nyttjandet av just kontraktsanställd personal för att lösa Försvarsmaktens uppgifter och att det ligger utanför myndighetens mandat att åtgärda dessa, så har Försvarsmakten möjlighet att återkomma till regeringen vid behov.

Stockholm den 30 augusti 2022

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.