Till innehåll på sidan

Ökat antal internetrelaterade sexuella övergrepp på barn

Skriftlig fråga 2021/22:238 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-21
Överlämnad
2021-10-21
Anmäld
2021-10-22
Svarsdatum
2021-11-03
Sista svarsdatum
2021-11-03
Besvarad
2021-11-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Riksdagen har beslutat om ett antal lagskärpningar för att skydda barn och unga från sexuell exploatering. Den 1 juli 2009 infördes brottet kontakt med barn i sexuellt syfte. Det räcker med att en förövare föreslår en träff i syfte att möjliggöra sexuella övergrepp för att få en fällande dom. Detta infördes den 1 januari 2018. Från den 1 januari 2020 höjdes minimistraffet för köp av sexuell handling (som även fick brottsrubriceringen utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling) från böter till fängelse, och maxstraffet höjdes från två till fyra år. I 2020 års sexualbrottsutredning föreslås ytterligare straffskärpningar för sexualbrott. Det pågår även ett arbete med att ta fram en lagrådsremiss angående husrannsakan på distans, vilket bör medge husrannsakan att omfatta internationella molntjänster.

Trots dessa insatser sker fortfarande sexuella övergrepp mot barn – och av barn.

Barnahus rapporterar om en ökning av antalet sexuella övergrepp mot barn där andra barn är förövaren. Barn gör saker mot andra barn som är tydligt inspirerade från upplevelser barnen tagit till sig från internet. Det handlar om grova övergrepp, och anmälningarna visar att övergreppen är direkt inspirerade av grova pornografiska filmer som endast är ett klick bort i mobiler och läsplattor – mobiler och läsplattor som barn har i sina händer från väldigt tidig ålder.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern samt regeringen att vidta för att minimera antalet grova sexuella övergrepp på barn där vuxna, men även andra barn, är förövare?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:238 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/03649 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:238 av Ann-Sofie Alm (M) Ökat antal internetrelaterade sexuella övergrepp på barn

Ann-Sofie Alm har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att minimera antalet grova sexuella övergrepp på barn där vuxna, men även andra barn, är förövare.

En viktig del av regeringens politik är att förstärka den brottsbekämpande kapaciteten. Utbyggnaden av Polismyndigheten har inneburit att myndigheten har kunnat förstärka den resurs som arbetar med bl.a. sexualbrott mot barn. Under 2020 rekryterades ungefär 350 nya utredare som är särskilt inriktade på bl.a. sexualbrott och brott mot barn. Även Åklagarmyndigheten har fått ökade resurser för att kunna utveckla sin verksamhet och öka antalet åklagare.

I utredningar om brott begångna över internet, exempelvis sexualbrott mot barn, är information om vem som haft en viss ip-adress viktig. Regeringen har därför sett till att nya regler om datalagring har kunnat införas och dessutom tillsatt en ny utredning som ska titta på om reglerna kan utökas till att omfatta kommunikationsappar. Regeringen har vidare infört det nya hemliga tvångsmedlet hemlig dataavläsning. Verktyget ger bättre och mer effektiva möjligheter att få del av information som tidigare inte har varit tillgänglig, t.ex. krypterad och anonymiserad information.

Sverige har under året tillträtt Europarådets konvention om it-relaterad brottslighet och den 1 maj 2021 trädde lagändringar i kraft som ger de brottsutredande myndigheterna nya verktyg i kampen mot brott som begås i den digitala miljön.

Även på det straffrättsliga området har regeringen bedrivit ett mycket aktivt arbete de senaste åren. Straffskalorna har skärpts för bl.a. grov våldtäkt mot barn, kontakt för att träffa ett barn i sexuellt syfte (s.k. grooming) och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling. Dessutom har det straffrättsliga skyddet förstärkts vid oaktsamhet hos gärningsmannen i fråga om barnets ålder. Därutöver har straffansvaret för groomingbrottet utvidgats bl.a. så att det inträder på ett tidigare stadium. Vidare har preskription för bl.a. våldtäktsbrott som begåtts mot barn avskaffats.

Sexualbrottsutredningen som regeringen har tillsatt överlämnade sitt betänkande i somras. För att stärka skyddet för allvarliga sexuella kränkningar som begås på distans, t.ex. över internet, föreslår utredningen att bestämmelserna om våldtäkt och sexuellt övergrepp och motsvarande brott mot barn ska utvidgas. Utredningen föreslår också bl.a. att straffskalorna för ett flertal sexualbrott ska skärpas. Förslagen bereds nu inom Regeringskansliet.

Enligt regeringen behöver ytterligare åtgärder för att stärka lagstiftningen när det gäller sexualbrotten övervägas. Regeringen kommer därför att tillsätta en utredning med uppdrag att se över bl.a. det straffrättsliga skyddet för barn mellan 15 och 18 år, särskilt i förhållande till sexköp. Utredningen ingår i regeringens åtgärdspaket för att intensifiera arbetet mot mäns våld mot kvinnor som vi presenterade i somras.

För att förebygga sexualbrott och öka anmälningsbenägenheten måste också kunskapen om rätten till sexuell integritet och självbestämmande spridas till både män och kvinnor, pojkar och flickor. Regeringen har därför gett i uppdrag till Brottsoffermyndigheten att sprida information om den nya samtyckeslagen till ungdomar, vårdnadshavare och yrkesverksamma. Den tidigare genomförda informationsinsatsen ”Av fri vilja” fick stort genomslag, och så sent som i september i år beslutade regeringen att förlänga uppdraget.

Stockholm den 3 november 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.