Danmarks kontroll av gränsen mot Sverige

Skriftlig fråga 2021/22:249 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-22
Överlämnad
2021-10-24
Anmäld
2021-10-26
Svarsdatum
2021-11-03
Sista svarsdatum
2021-11-03
Besvarad
2021-11-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 12 november 2019 införde Danmark tillfällig gränskontroll vid gränsen mot Sverige. Anledningen var ett antal grova brott, begångna i Danmark, som svenska medborgare låg bakom. Nyligen förlängdes kontrollen med sex månader. I beslutet skrev justitieminister Nick Hækkerup: De ihållande och betydande hoten mot vår allmänna ordning och inre säkerhet orsakad av militanta islamister och organiserade kriminella, som är i stånd att utnyttja den fria rörligheten inom Schengenområdet, fortsätter att vara ett stort bekymmer för den danska regeringen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att bekämpa kriminaliteten i Sverige så att vårt grannland Danmark inte ska behöva upprätta gränskontroller mot oss på grund av brottsligheten i Sverige? 

Svar på skriftlig fråga 2021/22:249 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/03673 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:249 av Boriana Åberg (M) Danmarks kontroll av gränsen mot Sverige

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att bekämpa kriminaliteten i Sverige så att vårt grannland Danmark inte ska behöva upprätta gränskontroller mot oss på grund av brottsligheten i Sverige.

Jag har nyligen besvarat samma fråga från Hans Wallmark (M) och jag ger därför Boriana Åberg samma svar som jag gav honom. Det borde inte ha kunnat undgå någon att kampen mot brottsligheten är en av de frågor som prioriteras hårdast av regeringen. En mängd åtgärder har vidtagits och fler är på gång som en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet. Programmet är en viktig del i regeringens arbete för att minska brottsligheten, bryta nyrekryteringen och öka tryggheten i Sverige. Det innehåller skärpta straff och effektiva verktyg till de brottsbekämpande myndigheterna men också ett förstärkt och utvecklat brottsförebyggande arbete i hela landet.

I sin notifiering inför ett beslut om återinförd gränskontroll anger den danska regeringen bland annat att organiserad brottslighet utnyttjar den fria rörligheten inom Schengenområdet. Den gränskontroll man avser fatta beslut om innefattar därför Tyskland och Sverige eftersom det är de länder gentemot vilka Danmark har sin landgräns. Att misstänkta terrorister och andra kriminella kan utnyttja den fria rörligheten och brister i kontrollen av Schengens yttre gräns är dock inte enbart en fråga för Danmark. Även Sverige bedriver gränskontroll vid inre gräns, bland annat gentemot Danmark, på grund av det allvarliga hot som föreligger. Regeringen har också nyligen notifierat EU-kommissionen om att även vi överväger ett eventuellt nytt beslut om återinförd gränskontroll när det nuvarande löper ut den 11 november.

Gemensamma problem kräver däremot oftast gemensamma lösningar och i Öresundsregionen finns därför ett väl utvecklat och nära samarbete mellan svenska och danska myndigheter. Flera överenskommelser har också ingåtts i syfte att ytterligare underlätta och förbättra det samarbetet.

Regeringen har vidtagit och vidtar en mängd åtgärder mot den grova brottsligheten. Jag och regeringen kommer att fortsätta arbeta med oförminskad kraft för ett tryggare Sverige.

Stockholm 3 november 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.