Biträdande lektorer

Skriftlig fråga 2021/22:267 av Pia Steensland (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-26
Överlämnad
2021-10-27
Anmäld
2021-10-28
Svarsdatum
2021-11-03
Sista svarsdatum
2021-11-03
Besvarad
2021-11-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Att unga forskare ges de nödvändiga förutsättningar och trygga anställningsformer som krävs för att utvecklas till framstående forskare är centralt för Sveriges konkurrenskraft och utveckling som kunskapsnation. Vikten av att säkra tydliga och förutsägbara karriärvägar baserade på meriterings-anställningar inom akademin kan därför inte nog betonas.

Realiteten för många unga forskare är dock att tillfälliga och korta visstidsanställningar staplas på varandra under flera år. Gruppen visstidsanställda forskare och postdoktorer har ökat medan anställningsformen biträdande lektor inte alls har ökat i motsvarande utsträckning. Otryggheten i anställningsvillkoren är uppenbara. Samtidigt saknas tillfälle för att göra de bedömningar av meriter och färdigheter som är avgörande för om forskaren har förutsättningar att bedriva en långsiktig karriär inom universitet och högskola.

För att öka antalet biträdande lektorer har regeringen aviserat att de kommer att ge varje enskilt lärosäte specifika mål när det gäller antalet biträdande lektorer som de bör anställa. Denna strategi är vi kristdemokrater kritiska emot. Vi anser att lärosätena själva är bäst lämpade att avgöra hur många biträdande lektorer som bör anställas vid det egna lärosätet. För att öka antalet anställningar som biträdande lektorer vore det i stället bättre att åtgärda två konkreta hinder i högskoleförordningen som i dag begränsar möjligheten till anställning.

Det första hindret i högskoleförordningen är att den sökandes doktorsexamen inte får vara äldre än fem år vid ansökningstidens utgång. Enligt samstämmiga enkätsvar i en undersökning av Sveriges unga akademi försvårar den korta tidsperioden rekrytering av de bästa kandidaterna till biträdande lektorer, samtidigt som det försämrar mobiliteten mellan länder, lärosäten och samhällssektorer samt påverkar jämställdhetsarbetet negativt.

Det andra hindret är att ett biträdande lektorat inte nämns i uppräkningen av de anställningsformer som kan kombineras med en anställning inom klinisk verksamhet, genom så kallade kombinationsanställningar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Är statsrådet och regeringen villiga att skapa bättre möjligheter för unga forskare att anställas som biträdande lektorer genom att revidera högskoleförordningen så att den aktuella tidsgränsen utökas från fem till sju år efter disputation samt att det tydligt anges att en kombinationsanställning är tillgänglig även för personer med anställning som biträdande lektor?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:267 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)


Svar på fråga 2021/22:267 av Pia Steensland (KD) Biträdande lektorer

Pia Steensland har frågat mig om jag och regeringen är villiga att skapa bättre möjligheter för unga forskare att anställas som biträdande lektorer genom att revidera högskoleförordningen så att den aktuella tidsgränsen utökas från fem till sju år efter disputation samt att det tydligt anges att en kombinationsanställning är tillgänglig även för personer med anställning som biträdande lektor.

Regeringen genomförde under 2017 och 2018 flera förändringar för att skapa tydligare och mer förutsägbara karriärvägar för doktorander och unga forskare. Som en del av reformen införde regeringen en nationell meriteringsanställning för viss tid, kallad biträdande lektor, i syfte att göra vägen till en tillsvidareanställning mer överskådlig och transparent.

I den forsknings- och innovationspolitiska propositionen (Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige prop. 2020/21:60) konstaterade regeringen att anställningsformen biträdande lektor ännu inte har börjat användas i önskvärd utsträckning. Regeringen betonade därför vikten av att lärosätena arbetar aktivt med frågan och aviserade att lärosätesspecifika mål skulle sättas för biträdande lektorer. Sådana mål har nu beslutats. Det är inte alla lärosäten som fått mål på detta område utan främst universiteten, eftersom de har större verksamhet och fler anställda än högskolorna och därför kan förväntas ha större karriärsystem där biträdande lektorer ingår. Det är första gången mål införs på detta område och regeringen kommer att följa utvecklingen i dialog med lärosätena.

Målen för biträdande lektorer ska ses som en av flera åtgärder för att öka takten i lärosätenas reformarbete. Regeringen har också aviserat en stärkt uppföljning av de visstidsanställningar som inte ingår i det reguljära meriteringssystemet, i syfte att dessa ska minska och skapa tryggare arbetsvillkor för de som arbetar inom akademin. Regeringen har även gett flera uppdrag till Universitetskanslersämbetet, bland annat om att följa upp lärosätenas arbete med karriärvägar, meriteringssystem och staplingar av visstidsanställningar.

Som Pia Steensland tar upp finns det en reglering i högskoleförordningen om att främst den som har avlagt doktorsexamen högst fem år före ansökningstidens utgång ska komma i fråga för anställning som biträdande lektor. Denna tidsgräns infördes i samband med reformen 2017–2018. Syftet var att tydliggöra att den totala tiden till en tillsvidareanställning borde kortas ned. Det är fortsatt angeläget att minska den tid det tar för en ung forskare att få en tillsvidareanställning.

Pia Steensland nämner kombinationsanställningar för personer med anställning som biträdande lektor. I den forsknings- och innovationspolitiska propositionen aviserar regeringen att den ämnar att se över eventuella hinder för att förena en anställning vid ett universitet eller en högskola med en annan relevant anställning. Det gäller i synnerhet för personer som är i början av sin karriär och för vilka en förenad anställning skulle kunna vara ett viktigt led i meriteringen. Regeringen avser att återkomma i frågan om förenade anställningar.

Högskolan är den största statliga sektorn sett till antalet anställda. Förväntningarna på högskolan är högt ställda när det gäller att uppnå det övergripande forskningspolitiska målet att Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en ledande kunskapsnation. För att leva upp till kraven måste villkoren för dem som arbetar i sektorn vara goda och karriärvägarna vara tydliga och transparenta. Därför är dessa frågor viktiga för regeringen.

Stockholm den 3 november 2021

Matilda Ernkrans

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.