Tillfälliga moduler

Skriftlig fråga 2021/22:268 av Larry Söder (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-26
Överlämnad
2021-10-27
Anmäld
2021-10-28
Svarsdatum
2021-11-03
Sista svarsdatum
2021-11-03
Besvarad
2021-11-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Nyligen beslutade regeringen att skicka ett förslag om en mer förutsägbar byggprocess på lagrådsremiss. En byggfirma ska kunna använda ett certifierat byggprojekteringsföretag för projektering. Syftet är att tydliggöra de krav som ställs i en byggprocess – oavsett kommun – och snabba på byggandet i landet. Det är positivt. Sverige har en bostadsbrist som motsvarar cirka 500 000 bostäder.

Men i samband med ny- och ombyggnationer följer allt som oftast ett behov av en ökad förmåga att lösa akuta lokalproblem – för barnomsorgen, skola och vård, tillfälligt boende och andra lokaler. I dessa fall fyller temporära rentalmoduler en viktig samhällsfunktion. Själva affärsidén är att snabbt komma på plats när ett behov uppstår – och snabbt avlägsna sig när behovet har upphört.

I dag används temporära byggnader på en total yta av 3 miljoner kvadratmeter. Det motsvarar drygt 420 fotbollsplaner fullproppade med små byggnader som fungerar som ett avgörande smörjmedel i samhällsutvecklingen.

En temporär modul används i snitt 36 månader på en plats. Därefter flyttas den för att fylla ett nytt tillfälligt behov som har uppstått. För att temporära moduler ska få bygglov krävs att de lever upp till Boverkets byggregler, BBR, varje gång de flyttas.

I praktiken innebär det att varje gång en relativt nyproducerad modul ska flyttas behöver den – innan den kan användas igen – byggas om.

Grundtanken med att ständigt tvinga marknaden att utveckla ny teknik och minska klimatpåverkan genom att skärpa kraven i BBR är bra. Den tror jag alla ställer upp på. Men man kan fråga sig hur cirkulärt och hållbart det är att relativt nyproducerade byggnader måste byggas om bara för att de geografiskt flyttas till annan plats där ett liknande tillfälligt lokalbehov har uppkommit.

Branschen uppskattar att kostnaderna för ombyggnationer av moduler till senast gällande BBR är uppemot 250 miljoner kronor årligen, vilket motsvarar cirka 10 procent av branschens årliga omsättning. Det är pengar som i mångt och mycket skattebetalarna får betala. Rimligen borde en nyproducerad byggnad ha en längre hållbarhetstid än 36 månader. Vi kan spara både miljö och skattepengar genom att arbeta annorlunda.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Har statsrådet uppmärksammat detta problem och avser statsrådet att vidta några åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:268 besvarad av Statsrådet Märta Stenevi (MP)

Fi2021/03492 Finansdepartementet Jämställdhets- och bostadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:268 av Larry Söder (KD)
Tillfälliga moduler

Larry Söder har frågat mig om jag har uppmärksammat problemet med flytt av tillfälliga modulbyggnader och om jag avser att vidta några åtgärder.

Frågan utgår från att det uppstår problem när de krav som ställs på en byggnad – exempelvis en skola eller en bostad – ändras ofta. Boverket strävar efter att vara restriktiv med ändringar och ändrar därför bara byggreglerna när det är nödvändigt. Vissa av ändringarna styrs dock av EU-direktiv och kan inte undvikas.

Ett tidsbegränsat bygglov får ges för upp till tio år och kan därefter förlängas med högst fem år. Det kan vara rimligt att en bostad, eller en skola, som ska användas i tio år uppfyller de minimikrav som gäller för en sådan byggnad, även om modulen tidigare varit placerad på en annan plats. Jag anser dock i likhet med Larry Söder att det bör finnas viss flexibilitet i systemet för modulbyggnader som är avsedda att användas på olika platser. Viss flexibilitet finns också i dag. I byggnadsnämndens prövning av ett tidsbegränsat bygglov behöver t.ex. inte alla utformningskrav vara uppfyllda. Vilka krav, och i vilken grad, kraven ska vara uppfyllda avgörs i det enskilda fallet. När en byggnad flyttas gäller dessutom att både utformningskraven och kraven på en byggnads tekniska egenskaper får anpassas och avsteg göras exempelvis med hänsyn till byggnadens förutsättningar och syftet med flytten, om det inte är fråga om ett sådant krav som alltid ska uppfyllas.

Som avslutning vill jag även nämna att Boverket för närvarande genomför en omfattande översyn av Boverkets byggregler (BBR) och konstruktionsregler (EKS). Den nya regelmodell som Boverket arbetar med syftar till att förenkla regelverket och främja innovation och teknisk utveckling.

Stockholm den 3 november

Märta Stenevi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.