Naturreservat på Gotland

Skriftlig fråga 2021/22:278 av Josef Fransson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-10-26
Överlämnad
2021-10-27
Anmäld
2021-10-28
Besvarad
2021-11-03
Sista svarsdatum
2021-11-03
Svarsdatum
2021-11-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Flera medier har rapporterat om hur Länsstyrelsen Gotland föreslår att delar av riksintresset för Cementas kalkbrytning ska bli naturreservat för att skydda blomman nipsippa samt väddnätfjärilen. Länsstyrelsen är regeringens förlängda arm ut i länen, och får man sin vilja igenom kommer åtgärden att inskränka förutsättningar för vår svenska cementindustri.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Är det som sker genom Länsstyrelsen Gotland att betrakta som regeringens vilja, eller agerar Länsstyrelsen här egenmäktigt, och avser ministern vidta några åtgärder i frågan?​

Svar på skriftlig fråga 2021/22:278 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)


Svar på fråga 2021/22:278 av Josef Fransson (SD)
Naturreservat på Gotland

Josef Fransson har frågat mig om det som sker genom Länsstyrelsen i Gotlands län är att betrakta som regeringens vilja eller om länsstyrelsen agerar egenmäktigt, och om jag avser vidta några åtgärder i frågan. Frågan rör enligt Fransson att länsstyrelsen föreslår att delar av riksintresset för Cementas kalkbrytning ska bli naturreservat för att skydda två hotade arter, nipsippa och väddnätfjäril.

Länsstyrelsen har i uppdrag från regeringen att arbeta för att nå Sveriges miljömål och skydda värdefull natur som naturreservat. Inom ramen för detta uppdrag gör länsstyrelsen som myndighet sina egna bedömningar. Regeringen får inte lägga sig i hur myndigheter beslutar i enskilda ärenden. Ett överklagande kan ställas till regeringen som då prövar beslutet.

Cementa AB hade ett tillstånd som löpte ut den 31 oktober i år. Regeringen har löpande kontakt med berörda branscher om hur situationen utvecklas. Arbetet är inriktat mot att minska risken för allvarliga samhällskonsekvenser, både på kort och lång sikt.

Stockholm den 3 november 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.