Till innehåll på sidan

Åldersgränsen för hälsoundersökning med mammografi

Skriftlig fråga 2021/22:309 av Barbro Westerholm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-28
Överlämnad
2021-10-29
Anmäld
2021-11-04
Svarsdatum
2021-11-10
Sista svarsdatum
2021-11-10
Besvarad
2021-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den studie som låg som grund till att svenska kvinnor i dag inom åldersspannet 40–74 erbjuds hälsoundersökning med mammografi omfattade inte just den gruppen kvinnor för att bröstcancer slutar att uppträda bland kvinnor över 74 år. Av och till inkommer rapporter om att det finns kvinnor som trott att de varit på säkra sidan av att inte drabbas av bröstcancer efter fyllda 75 men som tyvärr drabbats upp i 80-årsåldern.

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) lyfte frågan om en höjning av åldersgränsen för mammografi för ett antal år sedan. Smer ansåg att det borde gå att extrapolera värdet av den aktuella hälsoundersökningen med mammografi till att gälla också kvinnor som är 75-plus. Dessvärre föranledde det ingen åtgärd.

I dag tycks ingen ändring vara på väg, trots att antalet bröstcancerfall bland kvinnor i åldersgruppen 75–85-plus ökat sedan år 2000 från 1 535 fall till 2 375 fall år 2019. Även om andelen årsrika 75-plus ökat under denna tidsperiod borde ökningen av antalet bröstcancerfall inom åldersgruppen 75–85-plus sända en signal om att bröstcancer kan uppkomma även hos personer över 74 år. Av den anledningen borde nuvarande åldersgräns för mammografi utvärderas i syfte att säkerställa en tidig upptäckt av bröstcancerfall även för kvinnor över 74 år, eftersom det kan bidra till mer framgångsrik behandling. 

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är mot bakgrund av ovanstående:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att tidig upptäckt av bröstcancer genom mammografi också ska kunna erbjudas årsrika kvinnor som passerat sin 75-årsdag?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:309 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:309 av Barbro Westerholm (L)
Åldersgränsen för hälsoundersökning med mammografi

Barbro Westerholm har frågat mig vad jag och regeringen avser göra för att tidig upptäckt av bröstcancer genom mammografi också ska kunna erbjudas årsrika kvinnor som passerat sin 75-årsdag?

Bröstcancer drabbar kvinnor inom ett mycket brett åldersintervall, från strax före 20 års ålder och resten av livet. Det är mycket sällsynt med bröstcancer före 20 års ålder men det förekommer.

Bröstcancerscreening är en strategi på gruppnivå för att minska dödligheten i bröstcancer. Screeningens fördelar och nackdelar utvärderas noggrant innan ett screeningprogram startar. I denna utvärdering, som utförs av Socialstyrelsen, analyseras vilken screeningmetod som ska användas, vilka åldrar och med vilket intervall screeningen ska utföras. Allt detta värderas som nytta kontra skada utifrån en lång lista av bedömningskriterier.

Bröstcancerscreening med mammografi som metod är utvärderad av Socialstyrelsen. Inom åldersintervallet 40-74 år med ett intervall om 18-24 månader så har man sett att det finns vetenskapligt stöd för att nyttan överväger skadan. I gruppen kvinnor yngre än 40 år så ser man att mammografin som metod har ett mer begränsat värde och därför överväger inte fördelarna nackdelarna på gruppnivå över tid. I gruppen äldre än fyllda 75 år så finns det idag inget vetenskapligt stöd för att man kan minska dödligheten i bröstcancer på gruppnivå med tidig upptäckt genom bröstcancerscreening.

Screeningprogrammen utvärderas av Socialstyrelsen med regelbundna intervall utifrån ny kunskap för att se om nya screeningmetoder, behandlingar och ökad livslängd förändrar balansen mellan fördelar och nackdelar. För bröstcancerscreening pågår en sådan utvärdering för närvarande. Därefter följer en utredning om eventuella uppdateringar.

Regeringen stödjer Socialstyrelsens process för bred vetenskaplig utvärdering av screeningprogrammen för cancer i Sverige och välkomnar alla studier som ytterligare kan förbättra kunskapsläget och därmed också screeningprogrammen

Stockholm den 10 november 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.