Starkare polisiär samverkan med Norge

Skriftlig fråga 2021/22:312 av Johan Pehrson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-28
Överlämnad
2021-10-29
Anmäld
2021-11-04
Svarsdatum
2021-11-10
Sista svarsdatum
2021-11-10
Besvarad
2021-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Sverige och Norge har en omfattande samverkan i polisiära frågor, vilket är till stor nytta för bekämpningen av gränsöverskridande brottslighet i båda länderna. Samarbetet hade kunnat fördjupas ytterligare om även Norge varit medlem i EU, men även i dag finns väl etablerade strukturer för samverkan på bilateral nivå.

Ett exempel är den lagstiftning som infördes 2020 med anledning av 2018 års avtal med Norge om samarbete mellan särskilda insatsgrupper i krissituationer. Det är numera möjligt för den svenska polisen att ta emot bistånd från norska särskilda insatsgrupper. Biståndet ska lämnas till en svensk särskild insatsgrupp och kan bestå av utrustning, expertis eller genomförandet av operationer där norska tjänstemän agerar i en stödfunktion. Vid operationer av det senare slaget ska norska tjänstemän få ges polisiära befogenheter i Sverige.

Ett annat konkret exempel är den gemensamma norsk-svenska polisstation som är på väg att uppföras vid riksgränsen vid Eda i Värmland. Stationen blir unik i sitt slag och kommer att göra det möjligt att tillsammans jobba vidare operativt, med en lokal problembild. Tanken är att både operativ personal och utredare ska samarbeta inne på stationen.

Det finns all anledning att ytterligare fördjupa det polisiära och brottsbekämpande samarbetet med Norge. Banden mellan våra länder är mycket starka, och vi delar ansvaret för en landgräns som är 160 mil lång.

En omständighet som det inte går att blunda för är också att Norge har en betydande övertalighet bland poliser, samtidigt som polisbristen är skriande i Sverige. Den nu pågående utbyggnaden är inte tillräcklig, utan på sikt bör Sverige nå upp till det europeiska snittet för polistäthet.

Det finns all anledning att arbeta för att ytterligare fördjupa det polisiära samarbetet med Norge på ett sätt som skapar mervärde för båda länderna och även bidrar till att dämpa effekterna av den stora polisbristen i Sverige. Kravet om svenskt medborgarskap för att få anställning som polis i Sverige ska inte ändras. Eftersom det för nordiska medborgare bara krävs två års hemvist i Sverige för att kunna ansöka om svenskt medborgarskap kan det dock inte uteslutas att det skulle kunna vara aktuellt att i viss utsträckning överväga skräddarsydda kompletterande utbildningar för norska poliser som skulle kunna vara intresserade av att söka sig en framtid i samma yrke i Sverige.

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg blir därför:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta för att ytterligare förstärka det polisiära samarbetet med Norge och även att underlätta för utbildade norska poliser att finna en framtid i samma yrke i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:312 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju20 21 / 0 3753 Justitiedepartementet I nrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:312 av Johan Pehrson (L) Starkare polisiär samverkan med Norge

Johan Pehrson har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta för att ytterligare förstärka samarbetet med Norge och även underlätta för utbildade norska poliser att finna en framtid i samma yrke i Sverige.

Jag välkomnar alla konstruktiva förslag som hjälper oss att få fler poliser och idéer om hur svensk polis kan öka sin operativa förmåga. I dag finns det dock hinder i lagstiftningen för att låta norska poliser utföra myndighetsutövning i Sverige. Ett grundkrav för en anställning i Polismyndigheten är svenskt medborgarskap.

Regeringens mål är att det ska bli 10 000 fler polisanställda år 2024 och Polismyndigheten arbetar intensivt för att nå målet. I år passerade vi ökningssiffran 7 000, samtidigt som det är rekordmånga som både söker och antas till polisutbildningen. För att möjliggöra denna ökning har regeringen beslutat att införa en ny snabbare antagningsprocess och starta två nya polisutbildningar, i Malmö och Borås. Polismyndigheten har också öppnat upp fler vägar att bli polis. Ett sätt är att kompetensutveckla akademiskt utbildade specialister i myndigheten genom att gå polisutbildningen i ett snabbspår och därmed erhålla polismans befogenhet. Enligt Polismyndigheten är det möjligt att nå målet med tillväxten 2024.

Det finns ett långtgående samarbete mellan svensk och norsk polis. I juni 2018 undertecknade ansvariga ministrar från alla nordiska länder en gemensam avsiktsförklaring om att fördjupa polissamarbetet ytterligare. Samma år undertecknades också ett bilateralt avtal med Norge som möjliggör samarbete mellan svenska och norska särskilda insatsgrupper för att bekämpa terrorism. Avtalet trädde i kraft 2020. Därutöver har dansk, finländsk och norsk polis möjlighet att tillfälligt bistå svensk polis operativt i Sverige enligt EU:s Prümrådsbeslut, exempelvis vid fotbollsmatcher eller demonstrationer.

Det är Polismyndigheten som bäst kan bedöma hur behovet av fler polisanställda med rätt kompetens kan tillgodoses. Från Polismyndighetens sida har det inte framkommit några önskemål om att låta utreda möjligheten att anställa norska poliser i Sverige. Med hänvisning till den pågående kraftiga expansionen av Polismyndigheten och det redan nu djupa samarbetet med norsk polis har jag därför i nuläget inte någon avsikt att låta utreda möjligheten att anställa norska poliser i Sverige.

Stockholm den 10 november 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.