Biståndet till Sudan

Skriftlig fråga 2021/22:324 av Aron Emilsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-29
Överlämnad
2021-11-01
Anmäld
2021-11-04
Svarsdatum
2021-11-10
Sista svarsdatum
2021-11-10
Besvarad
2021-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Den 25 oktober genomfördes en militärkupp i Sudan. Kuppen har mötts av omfattande protester i landet och till TT uppgav en av aktivisterna: Vi vet att många har attackerats, speciellt de som har gått mot arméns högkvarter. Det finns uppgifter om att militären har öppnat eld mot demonstranterna, och tre ska ha dödats medan 80 skadats. Kuppmakarna verkar också ha strypt tillgången till internet i landet.

Militären har genomfört flera aktioner i Sudan. Bland annat inleddes kuppen med att premiärministern och flera ministrar fängslades. Vägar blockerades och gryningsräder genomfördes. Utvecklingen är mycket oroande och FN:s säkerhetsråd har hållit ett krismöte. Omvärlden har enigt fördömt statskuppen och USA och EU överväger att dra in biståndet.

Sverige har ett omfattande bistånd till Sudan, och 2020 låg det på över en halv miljard kronor. Därmed är Sverige en viktig aktör i Sudan och har inflytande som kommer med biståndet. Med inflytandet kommer ett stort ansvar inte bara gentemot utvecklingen i Sudan utan också när det gäller hur svenska skattebetalares pengar används. Givet den oroande utvecklingen i Sudan sedan statskuppen bör biståndet noga ses över.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Per Olsson Fridh:
 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta avseende svenskt bistånd till Sudan med anledning av militärkuppen i landet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:324 besvarad av Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

UD2021/ 16054 Utrikesdepartementet Statsrådet Olsson Fridh Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:324 Aron Emilsson (SD)
Biståndet till Sudan

Aron Emilsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta avseende svenskt bistånd till Sudan med anledning av militärkuppen i landet.

Regeringen, EU och FN:s säkerhetsråd har fördömt militärkuppen i Sudan, arresteringen av premiärminister Hamdok och andra ministrar i regeringen. Premiärminister Hamdok, som nu hålls i husarrest av kuppmakarna, måste släppas och återinträda på sin befattning. Det är centralt att uppgörelsen mellan militära och civila krafter om en transitionsprocess som utmynnar i fria, rättvisa och demokratiska val upprätthålls. Alla parter måste avhålla sig från våld och mänskliga rättigheter måste respekteras.

Med anledning av militärkuppen den 25 oktober har Sida meddelat att de följer den aktuella utvecklingen noga samt utvärderar hur den politiska utvecklingen påverkar de svenska insatserna och våra samarbetsorganisationers möjlighet att arbeta på ett effektivt sätt. Sida har också meddelat att inga utbetalningar till samarbetsorganisationer genomförs för närvarande. Även Sidas samarbetspartners har, där det krävs, också pausat samarbete och/eller håller inne utbetalningar.

Sverige är en nära partner till Sudan och har sedan revolutionen 2019 stöttat landets demokratiska övergång och reformarbete. Den pågående militärkuppen riskerar att undergräva de resultat som redan uppnåtts och, beroende på militärkuppens utgång, kan komma att få konsekvenser för vårt och andra partners engagemang i Sudan.

Stockholm den 10 november 2021

Per Olsson Fridh – –

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.