Övergivna båtar i skärgården

Skriftlig fråga 2021/22:392 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-01
Överlämnad
2021-12-01
Anmäld
2021-12-02
Svarsdatum
2021-12-08
Sista svarsdatum
2021-12-08
Besvarad
2021-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Sveriges kust är lång – från Bottenviken i norr, via Östersjön till Skagerak på västkusten. Årligen besöks vår kust av badgäster och turister och bidrar på detta sätt till en blomstrande besöksnäring.

Dock finns det ett stort problem som blivit värre och värre de senaste åren, och det är att båtar överges och dumpas längs våra kuster. Det kan handla om gamla segelbåtar eller motorbåtar som privatpersoner inte lägre vill ha och då väljer att dumpa. Problemet finns längst hela kusten och har uppmärksammats av medier på olika håll i landet.

Att båtar dumpas skadar miljön då oljor kan läcka ut. Det finns också ett säkerhetstänk i det att gamla båtar ligger kvar och då kan göra att andra och större fartyg inte kommer fram.

Kustbevakningen har som uppdrag att om man upptäcker en båt och det finns risk för att olja läcker så ser man till att ta bort oljan. Men man har inget uppdrag att ta bort båten. I strandnära lägen är det kommunerna som ansvarar för detta, men även där finns inget direkt tydligt ansvar. Om övergivna båtar ligger på land kan det vara en polisiär angelägenhet eller en fråga för Kronofogden. Om en övergiven båt blockerar till exempel en farled är det Sjöfartsverkets ansvar att se till att båten kommer bort. Sammanfattningsvis är det alltså många olika myndigheter och kommuner som hanterar detta, men det finns inget samlat ansvar.

Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Kommer ministern att vidta några åtgärder för att det ska bli tydligare att en myndighet får ett samlat ansvar för att övergivna båtar längs kusterna tas bort?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:392 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

M2021/02264 Miljödepartementet Klimat- och miljöminister n Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:392 av Mikael Larsson (C)
2021/22:392 Övergivna båtar i skärgården

Mikael Larsson har frågat mig om jag som minister avser att vidta några åtgärder för att det ska bli tydligare att en myndighet får ett samlat ansvar för att övergivna båtar längs kusterna tas bort.

Gamla båtar som överges i naturen kan läcka plast och andra farliga ämnen som skadar djur och växter i våra känsliga havs- och vattenmiljöer. Övergivna fritidsbåtar är både ett miljöproblem men riskerar också att t.ex. påverka turism- och besöksnäring negativt.

Det är båtägaren som ska se till att ens uttjänta båt tas om hand på ett lämpligt sätt. Enligt Håll Sverige Rent så är ett av de främsta problemen till varför fritidsbåtar överges i naturen att det kan vara dyrt med skrotning. Mellan åren 2018–2020 finansierade Havs- och vattenmyndigheten en skrotningskampanj för subventionerad insamling och återvinning av fritidsbåtar. Kampanjen har bidragit till att drygt 1700 båtar har kunnat skrotats och återvunnits med hjälp av statliga medel.

Regeringen tycker att övergivna fritidsbåtar i naturen är ett problem och ser att det behövs åtgärder. Därför föreslår regeringen i budgetpropositionen för 2022 en särskild satsning för att bland annat främja insamling och återvinning av fritidsbåtar som riskerar hotar hav och vatten. Satsningen ska bidra att fritidsbåtar inte överges i naturen och att fler fritidsbåtar, som ofta består av plast, kan städas upp och återvinnas. Samtidigt vill jag betona båtägarnas egna ansvar för att fritidsbåtar inte ska överges i naturen.

Stockholm den 8 december 2021

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.