Starta eget

Skriftlig fråga 2021/22:404 av Alexander Christiansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-01
Överlämnad
2021-12-01
Anmäld
2021-12-02
Svarsdatum
2021-12-08
Sista svarsdatum
2021-12-08
Besvarad
2021-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Enligt en undersökning genomförd av Sifo på uppdrag av it-konsulten Visma drömmer var tredje svensk om att starta sitt eget företag. Dessutom syns en ökning av nystartade företag, vilket är glädjande eftersom entreprenörskap leder till innovation och tillväxt. Enligt undersökningen är det också många yngre personer som ser företagande som sin framtida dröm.

Vi vill att fler ska kunna nå sin dröm om ett eget företag. Därför föreslår vi ett program för starta eget-bidrag för yrkesverksamma. Ersättningen ska motsvara den som råder för arbetslöshetsersättning men utan nedtrappning i ersättningsnivå utöver maxtiden.

En ökad brottslighet, kompetensbrist, regelkrångel och elbrist är några exempel på faktorer som skapar otrygghet för dem som går i tankarna att starta sin första verksamhet.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Vad ämnar ministern göra för att underlätta för fler att starta sin första verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:404 besvarad av Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

N2021/02913 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:404 av Alexander Christiansson (SD)
Starta eget

Alexander Christiansson har frågat mig vad jag ämnar göra för att underlätta för fler att starta sin första verksamhet.

Sveriges företagare skapar jobb och bidrar till vårt lands välstånd. Regeringen arbetar aktivt för ett gott näringslivsklimat, där det ska vara lätt att starta och driva företag. Nyföretagandet har också ökat de senaste åren.

Svenska arbetstagare har sedan flera år rätt att vara lediga från sin anställning upp till sex månader för att driva näringsverksamhet och sedan den 1 januari 2020 har kravet på aktiekapital i privata aktiebolag halverats till 25 000 kronor.

För den som vill starta företag finns tillgång till information och rådgivning från såväl privata aktörer som offentliga, såsom Almi Företagspartner AB (Almi) och Tillväxtverket. Information och tjänster utvecklas kontinuerligt och nås bland annat via den myndighetsgemensamma portalen verksamt.se. Almi erbjuder lån, bland annat mikrolån, som är riktade till företag i uppstartsfas och till mikroföretag med upp till nio anställda.

Regeringen arbetar också kontinuerligt för att förenkla för företagare, och överlämnade den 21 september i år skrivelsen En förenklingspolitik för stärkt konkurrenskraft, tillväxt och innovation (skr. 2021/22:3) till riksdagen. Genom detta beslutade regeringen om mål för förenklingspolitiken, som skapar förutsättningar för ett konkret förenklingsarbete framöver. Regeringen har vidare bl.a. remitterat betänkandet Förenklingar för mikroföretag och modernisering av bokföringslagen (SOU 2021:60) som bl.a. innehåller ett antal förslag till konkreta förenklingar och moderniseringar av regelverk för mikroföretagande. Regeringen har även tillsatt en utredning som ska lämna förslag på hur företagares trygghetssystem kan bli tydligare, enklare och mer förutsägbart (dir. 2020:71), med slutredovisning senast den 15 december i år.

Sammanfattningsvis har regeringen genomfört och fortsätter att genomföra åtgärder för att stärka näringslivsklimatet och underlätta för den som vill starta företag. Det är ett pågående arbete som jag ser fram emot att bidra till som näringsminister.

Stockholm den 8 december 2021

Karl-Petter Thorwaldsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.