Bidragssystem och lediga jobb

Skriftlig fråga 2021/22:439 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-01
Överlämnad
2021-12-02
Anmäld
2021-12-07
Svarsdatum
2021-12-08
Sista svarsdatum
2021-12-08
Besvarad
2021-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

Gävleborg har flest arbetslösa utrikes födda i landet. 27,7 procent av dem saknar jobb, och drygt hälften är långtidsarbetslösa, rapporterar SR P4 Gävleborg. Samtidigt menar företag i länet att man saknar arbetskraft – en märklig kombination, tycker den ansvariga kompetensstrategen vid Region Gävleborg. Egentligen är det en gåta, säger strategen till P4 Gävleborg.

Vid ett stort möte mellan politiker och företagare med näringslivsorganisationen Visita larmade företagen i restaurangnäringen om skriande behov av arbetskraft. Det handlar om såväl diskare som serveringspersonal och kockar. Detta samtidigt som Gävleborg har en omfattande arbetslöshet. Uppenbarligen fungerar inte arbetsmarknaden tillräckligt väl. En orsak till arbetskraftsbristen som företagen lyfter fram är att bidragsnivåerna är för höga så att personer inte söker de lediga jobben.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark:

 

Tänker ministern, och i så fall på vilket sätt, verka för att a-kassan förändras för att stimulera arbetslösa personer att söka de lediga jobb som bevisligen finns i Gävleborg och Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:439 besvarad av Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)


Svar på fråga 2021/22:439 av Lars Beckman (M)
Bidragssystem och lediga jobb

Lars Beckman har frågat mig om, och i så fall på vilket sätt, jag tänker verka för att stimulera arbetslösa personer att söka de lediga jobb som bevisligen finns i Gävleborg och Sverige.

Med anledning av Lars Beckmans fråga vill jag påminna om dagens regelverk. För att en arbetssökande ska ha rätt till arbetslöshetsersättning krävs att han eller hon uppfyller de krav som uppställs inom regelverken. För den som ansöker om arbetslöshetsersättning innebär det bland annat att han eller hon ska stå till arbetsmarknadens förfogande och aktivt söka lämpliga arbeten.

Därtill finns det inom arbetslöshetsförsäkringen sanktioner för det fall den arbetssökande missköter sitt arbetssökande, förlänger tiden i arbetslöshet eller orsakar sin arbetslöshet. Om en arbetssökande missköter sitt arbetssökande genom att till exempel inte aktivt söka lämpliga arbeten riskerar han eller hon att varnas och vid upprepad misskötsamhet att stängas av från sin ersättning i en stigande skala och slutligen att rätten till ersättning upphör.

Den som är arbetslös ska också regelbundet i en aktivitetsrapport redovisa vilka åtgärder han eller hon har vidtagit för att ta sig ur arbetslösheten. Redovisningen ska göras med utgångspunkt i den individuella handlingsplan som den arbetssökande medverkat att upprätta tillsammans med Arbetsförmedlingen. Rapporterna ska granskas skyndsamt av Arbetsförmedlingen.

Aktivitetsrapporterna används dels för att hjälpa den sökande att förbättra och effektivisera sitt arbetssökande, dels i kontrollsyfte för att bedöma om den sökande uppfyller arbetslöshetsförsäkringens krav på tillräcklig sökaktivitet efter lämpliga arbeten.

Om det finns skäl för Arbetsförmedlingen att misstänka att den som uppbär arbetslöshetsersättning missköter sitt arbetssökande, förlänger tiden i arbetslöshet, orsakar arbetslösheten eller inte uppfyller villkoren för rätt till ersättning ska Arbetsförmedlingen meddela arbetslöshetskassan som i sin tur prövar om det finns grund för sanktion eller avslag på ansökan om ersättning. För deltagare i arbetsmarknadspolitiska insatser är det Arbetsförmedlingen som beslutar om sanktion när den sökande missköter sitt arbetssökande, förlänger tiden i arbetslöshet, orsakar arbetslösheten.

Legitimiteten i välfärdssystemen är viktig och ska värnas. Regeringen satte i budgetpropositionen för 2021 ett övergripande mål för att minska de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen. Som ett led i det arbetet har Arbetsförmedlingen, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) och arbetslöshetskassorna fått medel för att stärka kontrollarbetet och motverka felaktiga utbetalningar samt fusk inom arbetslöshetsförsäkringen. Arbetsförmedlingen har även fått i uppdrag att stärka kontrollarbetet när det gäller de arbetssökandes sökaktiviteter och rapportering till arbetslöshetskassorna.

Många arbetslösa saknar den kompetens som behövs för att etablera sig på arbetsmarknaden eller ställa om till de nya jobb som växer fram. Regeringen har genomfört en rad reformer för att säkerställa att den som har behov av utbildning ska kunna ta del av det, inte minst den breda utbyggnaden av utbildningsplatser inom ramen för Kunskapslyftet.

Stockholm den 8 december 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.