Optiker och ögonsjukvård

Skriftlig fråga 2021/22:480 av Lina Nordquist (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-07
Överlämnad
2021-12-07
Anmäld
2021-12-08
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ögonsjukvården blir alltmer specialiserad. På många håll ringlar i dag mycket långa vårdköer. Samtidigt har optikeryrket förskjutits till att bli alltmer medicinskt och skulle därför i viss mån kunna avlasta den hårt belastade ögonsjukvården. Detta skulle ge anställda andrum och patienter snabbare, mer lättillgänglig vård. För att det ska var möjligt behöver dock optikerföreskriften (SOSFS 1995:4) ses över.

Den föreskrift som gäller i dag är från 1995 och begränsar möjligheten att vidröra ögat, behandla barn under åtta år och att underlätta undersökningar genom administrering av lokalt verkande läkemedel. Föreskriften skulle med fördel kunna ses över för att i lämpliga delar skrivas om och moderniseras, kanske i samband med studier och anpassad tillämpning av våra grannländers motsvarande föreskrifter. Ett arbete för att uppdatera föreskriften initierades av Socialstyrelsen 2013, men har inte fullföljts.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är därför:

 

Kan ministern och regeringen överväga åtgärder som syftar till att se över och vid behov ändra optikerföreskriften?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:480 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/ 07870 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:480 av Lina Nordquist (L)
Optiker och ögonsjukvård

Lina Nordquist har frågat mig om jag och regeringen kan överväga åtgärder som syftar till att se över och vid behov ändra optikerföreskriften.

Det är viktigt att hälso- och sjukvård i Sverige kan bedrivas effektivt och att hälso- och sjukvårdspersonalens kompetens verkligen tas tillvara. En reglering av vem som får utföra olika arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården, t.ex. avseende optiker och ögonläkare, är dock en förutsättning för att hälso- och sjukvården ska kunna hålla hög kvalitet. Bestämmelser om legitimerade optikers arbetsuppgifter finns i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1995:4) om legitimerade optikers arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården.

Behörighetsutredningen (SOU 2010:65) bedömde att det inte fanns anledning att ändra på legitimerade optikers arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården bortsett från användandet av läkemedel i form av diagnostiska droppar, som används vid vissa ögonundersökningar. Socialstyrelsen har sedan dess beslutat om föreskrifter som innebär att legitimerade optiker i vissa fall kan ansöka om att få rekvirera och hantera läkemedel i form av diagnostiska droppar.

I egenskap av expertmyndighet är det Socialstyrelsen som har att överväga om det finns behov av att ytterligare ändra i föreskrifterna. Det är självklart viktigt att myndigheten i det arbetet noggrant följer kunskapsläget.

Stockholm den 15 december 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.