Utbildningsplatser för svensk spelindustri

Skriftlig fråga 2021/22:494 av Michael Rubbestad (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-07
Överlämnad
2021-12-08
Anmäld
2021-12-09
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Dataspelsbranschens senaste index för året 2019 visar att ett trettiotal svenska spelföretag sökt sig utomlands för att nå en större arbetsmarknad, och denna trend ökar enligt Dataspelsbranschen. En av orsakerna är att utbildningsplatserna är för få, och detta kan påverka den inhemska spelindustrins status.

Risken är att vi inte klarar av att behålla vår internationella position (Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen)

Efterfrågan på arbetskraft är stor och många vill utbilda sig, men utbildningssystemet har inte hängt med och nu söker sig allt fler utomlands. För att svensk dataspelsbransch, som i dag har intäkter på nästan 35 miljarder årligen och därmed är större än exempelvis svensk lastbilsexport, måste utbildningen prioriteras och följa med i utvecklingen.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Hur avser statsrådet att agera för att möta denna kraftiga efterfrågan på utbildning inom spelutveckling samt motverka att industrin flyttar utomlands?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:494 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

U2021/04756 Utbildningsdepartementet Utbildningsminister n Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:494 av Michael Rubbestad (SD) Utbildningsplatser för svensk spelindustri

Michael Rubbestad har frågat skolministern hur ministern avser att agera för att möta den kraftiga efterfrågan på utbildning inom spelutveckling samt motverka att industrin flyttar utomlands. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen tillför genom kunskapslyftet medel till hela utbildningssystemet motsvarande drygt 160 000 utbildningsplatser 2022. För högskolans del har regeringen under flera år tillfört medel för en utbyggnad, inte minst under 2020 och 2021 då flera satsningar påbörjades för att svara upp mot de rekordnivåer av nya sökande till högre utbildning som följt av pandemin. Under 2022 tillförs medel motsvarande drygt 42 000 nya utbildningsplatser vid universitet och högskolor. Även yrkeshögskolan har byggts ut kraftigt. Totala antalet platser har fördubblats sedan 2014 och omfattar nu cirka 50 000 årsplatser.

Det finns många utbildningar vid universitet och högskolor, yrkeshögskolan, folkhögskolan och gymnasieskolan som är relevanta för arbete inom spelindustrin. Inom högskolan finns olika former av tekniska utbildningar och utbildningar inom ljud- och filmproduktion samt design. Två exempel är utbildning med inriktning mot dataspelsutveckling vid Högskolan i Skövde och mot speldesign vid Uppsala universitet. Även inom yrkeshögskolan finns ett stort utbud av utbildningar som riktar sig till spelindustrin. Utbildningarna ska svara mot arbetslivets behov av yrkeskompetens och drivs i nära samverkan med företag och arbetsgivare. Aktörer inom spelindustrin har mycket stora möjligheter att själva ta initiativ till att en yrkeshögskoleutbildning ska anordnas.

Universitet och högskolor har ansvaret att bedöma hur utbildningsutbudet ska utvecklas och dimensioneras. Lärosätena har enligt högskolelagen (1992:1434) i uppgift att samverka med det omgivande samhället och ska enligt regleringsbrev för universitet och högskolor utforma utbildningsutbudet så att det svarar mot studenternas efterfrågan och arbetsmarknadens behov. Det är därför viktigt att arbetsgivarna aktivt deltar i denna samverkan i dialog med lärosäten så att utbildningsutbudet långsiktigt svarar mot arbetsmarknadens behov.

Genom kunskapslyftet ger regeringen bra förutsättningar för nya utbildningsplatser inom flera områden där det råder brist på personal. Utbyggnaden görs i hela landet för att ge så många som möjligt tillgång till utbildning. Mot bakgrund av utbyggnaden av hela utbildningssektorn menar regeringen därför att förutsättningarna för att kunna möta dataspelsbranschens framtida behov av personal är goda.

Stockholm den 15 december 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.