Regeringens energi- och klimatpolitik

Skriftlig fråga 2021/22:51 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-09-24
Överlämnad
2021-09-28
Anmäld
2021-09-29
Svarsdatum
2021-10-06
Sista svarsdatum
2021-10-06
Besvarad
2021-10-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Att den svenska regeringens, med Miljöpartiet i spetsen, energi- och klimatpolitik är fullständigt absurd och är en total katastrof för vårt land har förhoppningsvis nog gått upp för de flesta svenskar vid det här laget.

Trots satsningar på att elektrifiera samhället har man gjort allt för att försvåra för landet att producera just el. Man har stängt ned sex av tolv kärnkraftreaktorer, som är det smartaste sättet att producera el utan att bidra till fossila utsläpp. Resultatet av regeringens och Miljöpartiets vansinniga energipolitik har blivit, förutom saftiga elräkningar för svenska folket, att industrier i brist på energi lämnar landet och att man panikartat fått köra igång oljekraftverk.

Det gamla oljekraftverket i Karlshamn går nu på högvarv där man förbränner 140 000 liter olja i timmen för att försöka tillgodose behovet av el. Karlshamnsverket, som främst är ett reservkraftverk och tidigare använts framför allt under de kallaste månaderna, kör nu fullt trots att temperaturen varit över de normala för årstiden.

Presschefen på Uniper, som driver Karlshamnsverket, säger till Aftonbladet att man inte hade behövt köra igång oljeverket om man inte hade stängt ned kärnkraften. Han säger också att man är mycket bekymrad över att södra Sverige inte har tillräckligt med planerbar fossilfri elproduktion.

Regeringens och framför allt Miljöpartiets energipolitik har varit en fullständig katastrof för vårt land, och därför vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Anser ministern att detta, att elda 140 000 liter olja i timmen, rimmar med regeringens klimatmål, och tänker ministern ta några initiativ med anledning av det ovan anförda?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:51 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

I2021/ 02526 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:51 av Björn Söder (SD)
Regeringens energi- och klimatpolitik

Björn Söder har frågat miljö- och klimatministern tillika vice statsministern om han anser att elda 140 000 liter olja i timmen rimmar med regeringens klimatmål och om ministern tänker ta några initiativ med anledning av det ovan anförda. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Björn Söder menar att den nuvarande energi- och klimatpolitiken försvårar för landet att producera el, leder till saftiga elräkningar, att industrier lämnar landet i brist på energi och att oljekraftverk startas i panik.

Tvärt emot vad Björn Söder anför byggs elproduktionen ut i stor skala. Inför den kommande vintern bedömer Affärsverket svenska kraftnät i sin rapport om kraftbalansen på elmarknaden att den sammanlagda installerade effekten kommer att vara cirka 3 500 MW högre jämfört med årsskiftet 2020/2021. Precis som vid förra årsskiftet beror ökningen framför allt på ökad installerad effekt av vindkraft.

Vad avser elpris och brist på energi vill jag framföra att föregående år kan sammanfattas med rekordlåga elpriser och en elexport som uppgick till hela 25 TWh. Svensk industri har tillgång till Europas lägsta elkostnader och i motsats till vad Björn Söder anför satsas det på nya industrietableringar i Sverige.

Anledningen till att Karlshamnsverket varit i drift under september månad är inte elbrist. Det beror på att de höga priserna på fossil naturgas i Europa också påverkat de nordiska elpriserna och gjort det lönsamt för ägaren Uniper att ställa Karlshamnsverket till marknadens förfogande. Anläggningen har alltså inte beordrats att producera av driftsäkerhetsskäl eller på grund av risk för effektbrist. Sverige har nettoexporterat el till våra grannländer under varje enskild timme i september månad.

De energi- och klimatpolitiska målsättningar som riksdagen ställt sig bakom utgör grunden för regeringens politik på området. Affärsverket svenska kraftnät genomför stora förstärkningar av transmissionsnätet och regeringens proposition Moderna tillståndsprocesser för elnät (prop. 2020/21:188) gör det enklare att bygga ut elnätet i Sverige. Arbetet med den nationella strategi för elektrifiering som ska ta ett helhetsgrepp om förutsättningarna inom energisektorn och som påbörjades under 2020 går nu in i sin slutfas.

Stockholm den 6 oktober 2021

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.