Kryptovalutor

Skriftlig fråga 2021/22:513 av Ulla Andersson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-08
Överlämnad
2021-12-08
Anmäld
2021-12-09
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Max Elger (S)

 

Intresset för kryptovalutor har exploderat de senaste åren. Priset på flera av de populäraste kryptovalutorna har stigit flera hundra procent bara i år, och nya kryptovalutor lanseras löpande. Den explosionsartade utvecklingen är dock inte bekymmersfri, snarare tvärtom. Enbart miningen av bitcoin beräknas snart förbruka lika mycket el som hela Sveriges samlade elförbrukning. Detta är elektricitet som bättre behövs för den gröna omställningen. Vidare vet vi att kryptovalutor också är populära bland kriminella som användning för penningtvätt med mera.

I Sverige finns det varken specifik reglering avseende saluföring av kryptovaluta eller krav på hur kryptovaluta ska användas eller utvecklas. EU har dock påbörjat arbete med att ta fram reglering på området.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Max Elger:

 

På vilket sätt anser statsrådet att en reglering på området bör ta hänsyn till riskerna med penningtvätt och den stora elförbrukningen?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:513 besvarad av Statsrådet Max Elger (S)

Fi2021/03897 Finansdepartementet Finansmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:513 av Ulla Andersson (V)
Kryptovalutor

Ulla Andersson har frågat mig på vilket sätt jag anser att en reglering på området för kryptovalutor bör ta hänsyn till riskerna med penningtvätt och den stora elförbrukningen.

EU-kommissionen presenterade i september 2020 ett förslag till förordning om marknader för kryptotillgångar, den s.k. MiCA-förordningen. Förslaget omfattar utgivning, erbjudande till allmänheten och upptagande till handel av kryptotillgångar. Förslaget omfattar även leverantörer av kryptotillgångstjänster.

Vissa kryptotillgångar använder en underliggande teknik som är energikrävande, vilket har uppmärksammats bl.a. av Finansinspektionen och Naturvårdsverket. I MiCA-förordningen regleras inte underliggande teknik men av kommissionens konsekvensanalys framgår att marknaden i allt större utsträckning skiftar till att använda mindre energikrävande tekniker för utvinningen av kryptotillgångar. I EU-kommissionens beslut om inrättande av 2030-policyprogrammet ”En färdväg för det digitala decenniet” anges att EU:s institutioner och medlemsstater ska samarbeta för att stödja och uppnå ett flertal allmänna mål, bl.a. att säkerställa att digitala infrastrukturer och tekniker blir mer hållbara och energi- och resurseffektiva.

När det gäller risker för penningtvätt och finansiering av terrorism omfattas yrkesmässig förvaltning eller handel med kryptovalutor redan i dag av penningtvättslagen. I Sverige har vi dessutom gått längre än EU:s minimikrav, t.ex. genom att också kryptoväxlare som växlar kryptovalutor med andra kryptovalutor omfattas.

Regeringen välkomnar vidare kommissionens förslag till penningtvättspaket som bl.a. kommer att öka transparensen i överföringar av kryptovalutor.

Stockholm den 15 december 2021

Max Elger

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.