De svenska drivmedelspriserna

Skriftlig fråga 2021/22:535 av Eric Westroth (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-12-08
Överlämnad
2021-12-09
Anmäld
2021-12-10
Sista svarsdatum
2021-12-15
Svarsdatum
2021-12-22
Besvarad
2021-12-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Sverige är ett stort och glesbefolkat land. Vi är det tredje största landet i EU, samtidigt som vi är Europas näst mest glesbefolkade land.

Denna kombinationen gör att väldigt många i Sverige, främst de som bor i glesbygd och på landsbygd, är beroende av bilen för att klara av sitt vardagspussel, med såväl resor till och från arbetet, besöka släktningar, skjutsa barn till förskola och diverse fritidsaktiviteter.

Då skatten på drivmedel höjs varje år och då efterfrågan på drivmedel har ökat efter pandemin så ligger de svenska drivmedelspriserna just nu på en nivå som är bland världens högsta. Enligt sidan www.globalpe​trolprices.com har Sverige, efter Hongkong, världens högsta dieselpris och även bland de högsta bensinpriserna i världen.

Kombinationen av ett glesbefolkat land och så höga bränslepriser gör att svenska hushåll på landsbygden får lägga en oproportionerligt hög andel av sin disponibla inkomst på fordonsbränsle.

Det är fullt förståeligt att finansministern ej kan påverka världsmarknadspriset på fordonsbränslet, men då priset på fordonsbränsle i Sverige till mesta delen består av skatter har politiska beslut en stor inverkan på bränslepriserna.

Såväl statsministern som infrastrukturministern har öppnat för att kompensera boende i gles- och landsbygd om de stigande drivmedelspriserna håller i sig varaktigt.

Efter att M:s, KD:s och SD:s budgetreservation fann majoritet i kammaren ska nu bränsleskatten justeras så att drivmedel blir 50 öre billigare vid pump. Men drivmedelspriset kommer trots detta att fortsatt ligga på en hög nivå och vara en hög andel av hushållens kostnader, primärt på landsbygden.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Har regeringen för avsikt att ta några initiativ för att kompensera lands- och glesbygdsboende för de höga drivmedelspriserna?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:535 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

N2021/02979, N2021/03020 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:532 av Alexander Christiansson (SD)
Småföretagen och de höga bränslepriserna samt fråga 2021/22:535 av Eric Westroth (SD) De svenska drivmedelspriserna

Alexander Christiansson har frågat näringsministern om regeringen avser att vidta några åtgärder för att se till att Sveriges företagare inte drabbas negativt av regeringens bränsleskatter. Eric Westroth har frågat finansministern om regeringen har för avsikt att ta några initiativ för att kompensera lands- och glesbygdsboende för de höga drivmedelspriserna.

Frågorna har överlämnats till mig. Jag väljer att besvara dem gemensamt.

Förklaringarna till de höga drivmedelspriserna ligger främst i det allt högre oljepriset, men beror också på att vissa raffinaderier stängde ner verksamhet tidigare under pandemin och att det tar tid att komma upp i normal produktionskapacitet.

Det är värt att notera att ingen del av prisuppgången under det gångna året beror på höjda drivmedelsskatter. Den senaste gången ett aktivt beslut fattades om att förändra drivmedelsskatterna var när den så kallade BNP-indexeringen pausades för 2021 och 2022, något som medför en lägre energiskatt.

För regeringen visar de höga priserna på hur viktigt det är att vi ställer om samhället och att vi gör det rättvist. Av bl.a. denna anledning har regeringen beslutat om en skattereduktion för invånarna i drygt 70 glesbygdskommuner. Det finns även en särskild nedsättning av fordonsskatten för bilar som ägs av personer i glesbygd. Dessutom finns investeringsstöd att söka för drivmedelsstationer i områden där servicen är gles. Transportbidraget är ytterligare ett instrument för att kompensera företag för långa avstånd till kunder och marknader.

Vi behöver ställa om för att minska växthusgasutsläppen från transportsektorn. Denna omställning måste ske på ett sätt så att hela Sverige kan vara med på den, även de som är beroende av bilen.

Stockholm den 22 december 2021

Anna-Caren Sätherberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.