Hatbrott mot och diskriminering av kristna

Skriftlig fråga 2021/22:553 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-09
Överlämnad
2021-12-10
Anmäld
2021-12-13
Svarsdatum
2021-12-27
Sista svarsdatum
2021-12-27
Besvarad
2021-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Den 7 december presenterades en ny rapport från Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe (OIDAC) om situationen för kristna när det gäller bland annat samvetsfrihet och yttrandefrihet. Organisationen, som är baserad i Wien, ger varje år ut en liknande rapport, och i år har man valt att lägga fokus på fem länder där man bedömer att utvecklingen för kristnas frihet trycks tillbaka på senare tid. Dessa länder är Sverige, Spanien, Tyskland, Storbritannien och Frankrike.

I rapporten, som skrivits med hjälp av djupintervjuer samt ett stort antal frågor som skickats till respondenter varje land, har man särskilt granskat kristnas fri- och rättigheter. Bedömningarna är även baserade på uppgifter om intolerans och diskriminering mot kristna, fall som OIDAC dokumenterat 4 000 av de senaste tio åren, varav 70 procent bedöms vara hatbrott. Man har dessutom tagit med uppgifter om hatbrott och vandalisering mot kristna, som OSSE publicerade i en rapport i november.

Andra typer av hot mot kristna, som OIDAC bedömer växt sig starkare på många håll, är intolerans från sekulärt håll, som ofta innebär försök att begränsa kristen tro till något helt privat. Rapporten tar också upp hot, påtryckningar eller social exkludering från familjemedlemmar eller imamer som ofta riktas mot konvertiter som tidigare tillhört islam. När det gäller Sverige är detta, enligt rapporten, framför allt en påtaglig risk för konvertiter i Växjö, delar av Stockholm, Södertälje, Landskrona, Malmö, och Göteborg. För kvinnliga konvertiter är påtryckningar av denna typ särskilt vanliga, enligt rapporten.

Av denna anledning vill jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

Avser ministern att vidta några särskilda åtgärder med anledning av rapporten, och i så fall vilka?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:553 besvarad av Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

Ku2021/02438 Kulturdepartementet Kulturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:553 av Björn Söder (SD)
Hatbrott och diskriminering av kristna

Björn Söder har frågat mig om jag avser vidta att några särskilda åtgärder med anledning av OIDAC:s rapport och i så fall vilka.

Jag vill betona att hatbrott, oavsett om det riktas mot kristna, muslimer, judar eller mot andra grupper, aldrig kan accepteras i ett demokratiskt samhälle. Det är centralt att alla oavsett religiös tillhörighet kan känna sig trygga i Sverige.

Frågorna som behandlas inom ramen för Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe (OIDAC) rapport tangerar flera statsråds ansvarsområden. En viktig åtgärd inom ramen för mitt ansvarsområde är att statsbidraget för säkerhetshöjande åtgärder till organisationer inom det civila samhället (2018:1533) tillförts mer medel. Totalt är anslaget på 44 miljoner för år 2022.

Jag avser även att ta upp frågor om hatbrott och diskriminering i de dialoger som jag löpande har med företrädare för olika trossamfund.

Stockholm den 22 december 2021

–

Jeanette Gustafsdotter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.