Till innehåll på sidan

Elever i årskurs 6 som ej uppnått kunskapskraven i alla ämnen

Skriftlig fråga 2021/22:565 av Jörgen Grubb (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-09
Överlämnad
2021-12-10
Anmäld
2021-12-13
Svarsdatum
2021-12-27
Sista svarsdatum
2021-12-27
Besvarad
2021-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Nyligen publicerades statistiken för elever årskurs 6 (2020/21) som ej uppnått kunskapskraven (A–E) i alla ämnen. En dryg fjärdedel (26,3 procent) av eleverna når inte upp till nivån godkänt i alla skolämnen, vilket – gemensamt med föregående två år – är en historiskt låg andel.

Dessförinnan var andelen som inte nådde upp till fullt godkända kunskapskrav (A–E) 4–5 procentenheter lägre i årskurs 6, och det är således 24 procent av dessa elever som oroväckande nog inte har godkända slutbetyg i alla ämnen i årskurs 9.

Jag är orolig för hur slutbetygen i årskurs 9 kommer att bli för de elever som gick i årskurs 6 de tre senaste åren. Kommer procentsatsen elever som inte heller får godkända betyg i alla ämnen i årskurs 9 att öka med 4–5 procentenheter, i likhet med tidigare årskullar?

Att den svenska skolan sedan några år tillbaka befinner sig i en nedåtgående trend är oroväckande. Dock måste vi se på detta med öppna ögon och inte vara undfallande, då detta påverkar många ungdomars framtid. 

De metoder för att höja elevernas kunskaper och betyg som genomförs, såsom sommarskola, läxhjälp med mera, verkar inte vara tillräckliga för att eleverna ska nå godkända slutbetyg i alla ämnen.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Avser statsrådet att tillse att ytterligare åtgärder kommer till stånd inom en snar framtid, och om ja, vilka då?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:565 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

U2021/04807 Utbildningsdepartementet Skolminister Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:565 av Jörgen Grubb (SD)
Elever i årskurs 6 som ej uppnått kunskapskraven i alla ämnen

Jörgen Grubb har frågat mig om jag avser att tillse att ytterligare åtgärder kommer till stånd inom en snar framtid, och om ja, vilka då.

Bakgrunden till frågan är att Statens skolverks statistik visar att 26,3 procent av eleverna i årskurs 6 inte fick ett godkänt betyg (A–E) i samtliga ämnen vårterminen 2021. Andelen elever som har godkänt betyg i alla ämnen i slutet av årskurs 6 har därmed sjunkit från 80,5 procent vårterminen 2015 till 73,7 procent vårterminen 2021.

I Skolverkets rapport Betyg i årskurs 6 – vårterminen 2021 framgår att jämförelser över tid av andelen elever som uppnått A–E i samtliga ämnen försvåras av coronapandemins konsekvenser, bl.a. inställda nationella prov, samt att antalet skolämnen som eleverna läser har varierat. Från hösten 2018 ska alla elever i årskurs 4–6 erbjudas undervisning i moderna språk och Skolverket samlade in betygen i moderna språk första gången vårterminen 2019. Det är samma år som en tydlig nedgång syns i statistiken.

Förändringarna mellan de två senaste åren är små men visar på en ökning av andelen elever som uppnått A–E i samtliga ämnen med 0,2 procentenheter. Andelen elever med godkända betyg (A–E) vårterminen 2021 ökade i 18 av 22 ämnen, jämfört med föregående vårtermin.

Låt mig vara tydlig med att jag inte är nöjd med dessa betygsresultat. Frågan om elevers möjligheter att nå kunskapskraven är mycket viktig för regeringen. Regeringen har de senaste åren vidtagit en lång rad åtgärder för att förbättra kunskapsresultaten och flera internationella kunskapsmätningar visar att de svenska kunskapsresultaten har förbättrats. Regeringen har även satsat på mer resurser och riktat stöd till de skolor som har tuffast förutsättningar. Ett exempel är bidraget för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling, som 2021 uppgår till 6,2 miljarder kronor och där mest resurser går till de skolor som bäst behöver det.

Men vi har mycket kvar att göra. Ingen elev ska lämnas efter i skolan. Inom Regeringskansliet bereds nu flera förslag på ytterligare åtgärder, t.ex. utifrån förslag från Utredningen om elevers möjligheter att nå kunskapskraven (U 2017:07), Utredningen om mer tid till undervisning (U 2020:01) och Nationell plan för trygghet och studiero (Ds 2021:13).

Jag ser fram emot att fortsätta detta viktiga arbete. Det är centralt att åter skapa en skola som ger jämlika förutsättningar, utjämnar livschanser och bidrar till sammanhållning och gemenskap. Alla elever ska ha möjlighet att lära sig mycket i skolan, oavsett var de bor och vilka föräldrar de har.

Stockholm den 27 december 2021

Lina Axelsson Kihlblom

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.