Alkobommar i gränshamnar

Skriftlig fråga 2021/22:638 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-16
Överlämnad
2021-12-16
Anmäld
2021-12-17
Svarsdatum
2021-12-30
Sista svarsdatum
2021-12-30
Besvarad
2021-12-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Varje dag rullar det från färjeterminalerna i Sverige ut cirka 8 000 fordon på våra vägar. Det är ungefär dubbelt så vanligt med rattfylleri bland dessa förare som bland andra. Alliansregeringen gjorde försök med alkobommar i hamnar. Försöken slog väl ut, och utvärderingen pekade på mycket positiva effekter. Men efter valet 2014 har det inte hänt så mycket. År 2015 gav en majoritet i riksdagen ett tillkännagivande till regeringen om att installera alkobommar i landets alla gränshamnar. Tyvärr har inte regeringen genomfört detta, utan det saknas fortfarande alkobommar i de flesta gränshamnar.

Pandemin har säkert påverkat möjligheten att använda alkobommarna, men uppsättningen av nya alkobommar samt avsättningen av markområden och planeringen för alkobommar borde ju ha kommit längre på drygt sex år.

Jag vill ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

När kommer riksdagens beslut om alkobommar att genomföras, och när kommer det att finnas alkobommar i alla våra gränshamnar i enlighet med tillkännagivandet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:638 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/03326 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:638 av Sten Bergheden (M)
Alkobommar i gränshamnar

Sten Bergheden har frågat mig när riksdagens beslut om alkobommar kommer att genomföras, och när det kommer att finnas alkobommar i alla våra gränshamnar i enlighet med tillkännagivandet.

Trafiksäkerhet är en prioriterad fråga för regeringen och att förhindra onyktra förare är särskilt viktigt. Det tillkännagivande som Sten Bergheden hänvisar till är slutbehandlat.

På uppdrag av regeringen så undersökte Trafikverket möjligheterna att skyndsamt införa alkobommar i gränshamnar. Därefter gav regeringen Trafikverket i uppdrag att ta nästa steg i arbetet och etablera anläggningar för nykterhetskontroll i vissa hamnar.

Som ett resultat av det arbetet har två typer av kontrollanläggningar utvecklats, en som innebär att hamnen ifråga genomför kontroller av den tillståndsgivna trafik som ska köra in på hamnens område och en som bygger på att en myndighet genomför nykterhetskontroller på trafikanter som anländer med en färja.

Coronapandemin har på flera sätt kraftigt försvårat arbetet med att etablera anläggningar och att använda dessa. En stor del av Trafikverkets och hamnarnas diskussioner om utveckling och planering av anläggningar för nykterhetskontroller har därför pausats.

Så snart smittläget tillåter förväntar jag mig att de anläggningar för nykterhetskontroll vid svenska hamnar som nu är etablerade börjar användas ordentligt. Det är viktigt att arbetet för ökad trafiksäkerhet fortsätter och utvecklas, inte minst när det gäller nykterhetskontroller i trafiken.

Stockholm den 22 december 2021

Tomas Eneroth

–

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.