Underhållsskulden i va-systemet

Skriftlig fråga 2021/22:739 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-13
Överlämnad
2022-01-13
Anmäld
2022-01-14
Svarsdatum
2022-01-19
Sista svarsdatum
2022-01-19
Besvarad
2022-01-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Det svenska systemet för vatten och avlopp (va-systemet) har stora behov av förbättringar. Enligt branschorganisationen Svenskt Vattens analys av investeringsbehoven för perioden 2020–2040, som publicerades i slutet av 2020, är prognosen 23 miljarder kronor per år under perioden. Förra året fick vi även tydliga exempel på den påfrestning på va-systemet som extrema väderfenomen kan innebära för kommuner.

För att vända utvecklingen med den växande underhållsskulden i va-systemet – och för att skapa utrymme för nya investeringar – behöver politiken anlägga en helhetssyn på samhällsplaneringen, ta sikte på att skapa incitament för att åtgärda bristerna, undanröja hinder för framför allt kommunala investeringar samt se till att investeringar sker där de gör mest nytta.

En samlad bild av statusen för Sveriges va-system och de investeringar som krävs saknas dock. Det står i kontrast till hur annan infrastruktur, till exempel vägnätet, behandlas.

Med hänvisning till det ovanstående vill jag ställa följande fråga till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att komma till rätta med den underhållsskuld som kännetecknar landets va-system?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:739 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

M2022/00045 Miljödepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:739 av Betty Malmberg (M)
Underhållsskulden i va-systemet

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med den underhållsskuld som kännetecknar landets va-system.

Enligt lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster har kommunen en skyldighet att ordna vattentjänster om det behövs för skyddet av människors hälsa och miljö och om bebyggelsen ingår i ett större sammanhang. Va-systemet är ett kommunalt ansvar till skillnad mot t.ex. det allmänna vägnätet som till största del är ett statligt ansvar. Regeringen har inte för avsikt att se över ansvaret över va-systemet.

Regeringen har ingen anledning att ifrågasätta den samlade bild över statusen för Sveriges va-system som branschorganisationen Svenskt vatten gör och deras bedömning över investeringsbehovet.

Regeringen har uppmärksammat att det finns ett antal omständigheter, bl.a. minskande befolkningsunderlag i vissa kommuner, arbetskraftsbrist och klimatförändringar som kan försvåra nödvändigt underhåll av va-systemen. Eftersom tillgång till vattentjänster är ett primärbehov och en förutsättning för en tillfredsställande levnadsstandard följer regeringen frågan.

Stockholm den 19 januari 2022

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.