Till innehåll på sidan

Allemansrätten på Unescos immateriella kulturarvslista

Skriftlig fråga 2021/22:786 av Elin Segerlind (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-17
Överlämnad
2022-01-18
Anmäld
2022-01-19
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Allemansrätten är en gammal sedvanerätt i Sverige som har ursprung i medeltiden. Den ger alla människor möjlighet att, utan samtycke från markägaren, vistas i naturen och exempelvis plocka bär och svamp. Allemansrätten finns även i Norge och Finland, och möjligheterna att röra sig fritt i naturen har skapat stort intresse för friluftsliv och rekreation i skog och mark i dessa länder.

Immateriellt kulturarv är traditioner, seder och bruk som har överförts mellan generationer. En konvention om tryggandet av det immateriella kulturarvet antogs 2003, och konventionen undertecknades av Sverige 2011. Konventionen har stort fokus på dem som utövar det levande kulturarvet. Varje land som undertecknat konventionen ska göra en förteckning över immateriellt kulturarv för att skapa överblick och ge möjlighet till bättre överföring av kunskap. Sveriges nationella förteckning kallas för Levande traditioner, och där ingår bland annat allemansrätten. Det är även möjligt för ett land att föreslå att ett immateriellt kulturarv ska ingå i Unescos internationella lista. Tanken med listan är att synliggöra immateriella kulturarv från olika delar av världen, öka kunskapen om det immateriella kulturarvets betydelse och främja dialog mellan människor.

Vänsterpartiet anser att allemansrätten aktivt måste värnas. Det finns aktörer som förespråkar inskränkningar av allemansrätten, vilket skulle riskera att i förlängningen göra friluftslivet till en klassfråga. Att lyfta allemansrätten till Unescos internationella immateriella kulturarvslista skulle enligt vår uppfattning vara ett lämpligt sätt att stärka dess värde för det stora flertalet.

Med anledning av detta vill jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

Avser ministern att verka för att allemansrätten ska ingå i Unescos internationella immateriella kulturarvslista?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:786 besvarad av Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)


Svar på fråga 2021/22:786 av Elin Segerlind (V)
Allemansrätten på Unescos immateriella kulturarvslista

Elin Segerlind har frågat mig om jag avser att verka för att allemansrätten ska ingå i Unescos internationella immateriella kulturarvslista.

Institutet för språk och folkminnen samordnar arbetet i Sverige med tillämpningen av Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet, som Sverige ratificerade 2011.

Allemansrätten finns med i Sveriges nationella förteckning Levande traditioner, som hålls samman av Institutet för språk och folkminnen, och som tar upp exempel på immateriella kulturarv i Sverige. Förteckningen är ett bra verktyg för att synliggöra det immateriella kulturarvets mångfald i Sverige.

Från och med 2021 har det även funnits möjlighet att lämna förslag till Institutet för språk och folkminnen på vad Sverige ska nominera till Unescos internationella listor och register för immateriellt kulturarv. Förslagen utvärderas av en expertkommitté under ledning av Institutet för språk och folkminnen och slutligen är det regeringen som fattar beslut om vad som ska nomineras från Sverige, men det sker på grundval av expertkommitténs och Institutet för språk och folkminnens bedömning.

Jag hänvisar därför till Institutet för språk och folkminnen för mer information om möjligheter att lämna förslag på nomineringar framöver.

Stockholm den 26 januari 2022

Jeanette Gustafsdotter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.