Fotbollens villkorstrappa

Skriftlig fråga 2021/22:80 av Angelika Bengtsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-01
Överlämnad
2021-10-01
Anmäld
2021-10-12
Svarsdatum
2021-10-13
Sista svarsdatum
2021-10-13
Besvarad
2021-10-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Äntligen släpptes de sista restriktionerna kopplat till coronapandemin i veckan. Även om vi kunnat gå på fotboll under sommaren så har det varit kraftigt begränsat till ett maxantal i publiken. Men i stället för att glädjas åt att vi återigen kan fylla läktarna med supportrar som har längtat så länge efter just denna dag, har vi fått en irriterad stämning mellan polis, supportrar, klubbar och spelare. Anledningen stavas villkorstrappan.

För att få arrangera en fotbollsmatch krävs det tillstånd från polisen. Tillståndet innefattar ett gäng villkor, som hur många besökare som får släppas in på varje sektion. Om det har varit ordningsstörningar på en match, exempelvis att det har förekommit pyroteknik, så minskar polisen antalet personer på ståplatssektionerna till nästa match.

Det här leder till ett sanktionssystem mot klubbarna som fokuserar på enskilda ordningsstörningar, snarare än på eventuella brister i säkerhetsarbetet. Villkorstrappan drabbar supportrar som inte har gjort sig skyldiga till något brott men som blir av med förköpta biljetter och säsongskortsplatser strax före matchdag.

Polisen hävdar att åtgärderna handlar om säkerhetsläget på arenan. Klubbarna anser att det är felaktigt och att reaktiva bestraffningar inte gör det säkrare att gå på fotboll. Det oklara regelverket försvårar arbetet med att i god tid kunna planera ett säkert evenemang. Villkoren ändras mellan varje match utan att polisen kan förklara orsaker eller bakomliggande resonemang.

Polis och klubbar har olika syn på den så kallade villkorstrappan, vilket skapat en irritation som i längden kommer att förstöra den sunda supporter- och läktarkulturen. Det vore förödande om den kultur som byggts upp under många år skulle gå förlorad. Ett långsiktigt arbete för en positiv stämning på svenska arenor hade gått förlorat bara för att polisen använder sig av ett regelverk som varken är förankrat eller möjligt att förstå.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad kommer statsrådet, som äger ansvaret för Polismyndigheten, att göra för att bidra till att förtroendet mellan polis, supportrar, klubbar och spelare kan återupprättas?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:80 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)


Svar på fråga 2021/22:80 av Angelika Bengtsson (SD)
Fotbollens villkorstrappa

Angelika Bengtsson har frågat mig vad jag avser att göra för att bidra till att förtroendet mellan polis, klubbar och spelare kan återupprättas med anledning av polisens villkorsgivning i samband med fotbollsmatcher.

Under pandemin har ett stort antal restriktioner införts för att minska smittspridningen av det virus som orsakar sjukdomen covid-19. Den 29 september togs steg 4 i regeringens plan för avveckling av restriktioner, vilket bland annat innebar att deltagartaken för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster togs bort.

Jag har noterat att debatten förts alltmer intensivt den senaste tiden om Polismyndighetens tillämpning av villkor i samband med offentliga tillställningar i form av fotbollsmatcher. Polismyndighetens arbete med villkorsgivning är reglerat i ordningslagen och det är således upp till polisen att bedöma vilka åtgärder de behöver vidta utifrån den lagstiftning som finns. Regeringen varken kan eller får lägga sig i myndighetens tillämpning av lag.

Jag är övertygad om att många med mig är överens om att alla idrottsevenemang ska kunna vara både stämningsfulla, trygga och säkra. För att uppnå detta krävs samarbete och gemensamt ansvarstagande. Klubbarna har ett ansvar för deras arrangemang. Polisen har att bedöma vilka åtgärder som måste vidtas för att garantera säkerheten och komma tillrätta med brottslighet i samband med fotbollsmatcher.

Jag har informerats om att Polismyndigheten alltjämt har en dialog med såväl förbund och intresseorganisationer på nationell nivå, som med klubbar på regional nivå. Jag förväntar mig att såväl myndigheter som klubbar tar sitt ansvar.

Stockholm den 13 oktober 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.