Mer planerbar elproduktion

Skriftlig fråga 2021/22:800 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-18
Överlämnad
2022-01-19
Anmäld
2022-01-20
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

I Svenska kraftnäts senaste systemutvecklingsplan är en av slutsatserna att det krävs ny planerbar elproduktion för att Sverige ska kunna ha ett fungerande elsystem, kunna dubblera elanvändningen till 2045 samt kunna möta samhällets behov.

Svenska kraftnät har uppdaterat elbehovet till 2045 från den tidigare planen från 2019. Tidigare gjordes prognoser om att Sveriges elbehov skulle ligga på max 180 terawattimmar. I den nya planen beräknas den högsta prognosen till 286 terawattimmar. Det är framför allt den snabba omställningen av transportsektorn och industrin som driver utvecklingen.

I de två scenarier med högst elanvändning inkluderar den ena kärnkraft, medan den med högst användning utgår från helt förnybar elproduktion. De modellanalyser som Svenska kraftnät har gjort visar att det blir stora underskott, framför allt i scenariot elektrifiering förnybart.

I sina slutsatser i systemutvecklingsplanen skriver därför Svenska kraftnät att ett tillskott av planerbar elproduktion är en förutsättning för att elektrifieringsplanerna inom olika industrisektorer ska kunna bli verklighet.

De skriver också att flexåtgärder kommer att vara viktiga på marginalen för att kapa effekttoppar. Men de är också tydliga med att flexåtgärder inte räcker. För att klara omställningen krävs det ny planerbar produktion, och utifrån Svenska kraftnäts perspektiv bör den placeras i södra Sverige 

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att ny planerbar elproduktion, såsom kärnkraft, ska komma på plats i linje med Svenska kraftnäts utpekade behov?​

Svar på skriftlig fråga 2021/22:800 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

I2022/ 00162 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:800 av Lars Hjälmered (M)
Mer planerbar elproduktion

Lars Hjälmered har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att ny planerbar elproduktion, såsom kärnkraft, ska komma på plats i linje med Svenska kraftnäts utpekade behov.

Regeringen arbetar för att Sverige ska ha en säker, konkurrenskraftig och hållbar energiförsörjning. Det är emellertid inte regeringen som avgör vilka kraftslag som elproducenter ska välja att investera i. Det är elmarknadens aktörer som ansvarar för att fatta investeringsbeslut om nya elproduktionsanläggningar och vi kan konstatera att investeringsviljan i vindkraft är stor just nu.

Som komplement till elproduktion kommer sannolikt efterfrågeflexibilitet och energilagring att bli allt viktigare i framtidens elsystem. Därför har regeringen gett Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät) i uppdrag att analysera utveckling, potential och behov av lagring av el och andra flexibilitetstjänster för en väl fungerande elmarknad. Därtill arbetar Svenska kraftnät kontinuerligt med att utveckla stödtjänster för att utveckla marknadens funktion.

Svenska kraftnät bedömer i sin senaste långsiktiga elmarknadsanalys att flexibilitet i elanvändningen är avgörande för ett fungerande kraftsystem 2045 vid en hög grad av elektrifiering. För att säkerställa att den planerade omfattande industriförbrukningen kommer att kunna bidra med flexibilitet i kraftsystemet avser Svenska kraftnät inleda en dialog med berörda parter.

En annan viktig möjlighet är utvecklingen av olika typer av energilager. Den tekniska potentialen är stor, inte minst från nya batteri- och vätgastillämpningar. Svenska kraftnät ska enligt ett regeringsuppdrag i en omvärldsanalys, inklusive mot bakgrund av affärsverkets långsiktiga marknadsanalys, beskriva utveckling, potential och behovet av lagring av el och andra flexibilitetstjänster kopplat till drift, systemansvar, utbyggnad av transmissionsnät och för en väl fungerande elmarknad. Uppdraget ska utföras i samarbete med Energimarknadsinspektionen samt Statens energimyndighet och redovisas till Regeringskansliet (Infrastrukturdepartementet) senast den 30 november 2022. 

Regeringen arbetar med en nationell strategi för elektrifiering som tar ett helhetsgrepp om förutsättningarna inom energisektorn. Arbetet med elektrifieringsstrategin är nu i sin slutfas.

Stockholm den 26 januari 2022

Khashayar Farmanbar

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.