Till innehåll på sidan

Coronakommissionens behov av all relevant information

Skriftlig fråga 2021/22:821 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-19
Överlämnad
2022-01-19
Anmäld
2022-01-20
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Moderaterna kallade den 14 januari socialminister Lena Hallengren till socialutskottet efter att uppgifter från Coronakommissionen gjort gällande att Regeringskansliet vägrar lämna ut dokumentation som enligt den oberoende kommissionen är relevant och nödvändig för att kunna bena ut helt centrala frågor såsom när Regeringskansliet för första gången hade information om att det pågick smittspridning i de österrikiska och italienska Alperna?

I arbetet med 2005 års katastrofkommission om tsunamin var det centralt att reda ut tidsförlopp, exempelvis när viss avgörande information var känd. I den delen av tsunamiutredningen, som utgörs av expertrapporter, så handlar en betydande del av analysen att spåra beslutsprocesser, det vill säga att beskriva händelseförloppen och koppla dessa till när viktiga beslut fattades, av vem och på vilka grunder med vilket underlag.

Vid utfrågningen i socialutskottet den 18 januari svarade socialministern att allt relevant material redan lämnats över till Coronakommissionen. Att det inte skulle existera några minnesanteckningar från Gruppen för strategisk samordning, GSS, som hittills haft 149 möten, har ju kommissionen uttryckt är uteslutet. Detta är inte vilken grupp som helst utan består av politiska nyckeltjänstemän så som statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson och socialministerns statssekreterare Maja Fjaestad som förser regeringen med central information och ger råd inför avgörande beslut.

Det enda rimliga är att det är Coronakommissionen som avgör vilket material som är nödvändigt att få ta del av för att kunna ge en så fullständig och objektiv bedömning av regeringens agerande och val av åtgärder som möjligt, exempelvis den svenska strategin gällande bekämpningen av pandemin. Det är inte regeringen och Regeringskansliet som avgör det.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka generella åtgärder har ministern hittills vidtagit för att säkerställa att statsministerns statssekreterare Lennartsson respektive socialministerns statssekreterare Fjaestad lämnar ut all relevant och nödvändig information som Coronakommissionen bedömer att den behöver för att kunna fullgöra sitt granskningsuppdrag?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:821 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:782, 783, 784, 805, 820 och 821 av Camilla Waltersson Grönvall (M), Lina Nordquist (L), Markus Wiechel (SD) och Dennis Dioukarev (SD) Coronakommissionens tillgång till dokument hos Regeringskansliet, Krishanteringskansliets minnesanteckningar, Utlämning av handlingar, Transparens i regeringens pandemihantering, Coronakommissionens fortsatta behov av all relevant information och Coronakommissionens behov av all relevant information.

Camilla Waltersson Grönvall, Lina Nordquist, Markus Wiechel och Dennis Dioukarev har frågat mig om jag har för avsikt att vidta generella åtgärder för att säkerställa att Regeringskansliet fullt ut samarbetar med Coronakommissionen, hur jag avser säkerställa att granskningskommissioner i vars direktiv ingår att utvärdera regeringens åtgärder får del av det underlag som de behöver för att fullgöra sitt arbete samt hur jag avser säkerställa att Regeringskansliet lämnar ut allmänna handlingar i enlighet med offentlighetsprincipen.

Det är regeringen som har tillsatt Coronakommissionen för att utvärdera regeringens, myndigheternas, regionernas och kommunernas förmåga att hantera pandemin. Detta för att göra en grundlig analys av händelserna som också kan ligga till grund för beredskapen inför framtida kriser. Det finns ingen anledning att inte redogöra för allt i regeringens agerande och kommissionen ska få tillgång till alla uppgifter som Regeringskansliet förfogar över och som kommissionen kan behöva.

Coronakommissionen har enligt förordningen (2021:400) om skyldighet för myndigheter att lämna uppgifter till Coronakommissionen rätt att få del av uppgifter som kommissionen behöver för att fullgöra sitt utredningsuppdrag. Detta innebär att Coronakommissionen sammantaget redan har fått ta del av ett mycket stort antal uppgifter som finns tillgängliga i Regeringskansliets verksamhet, både allmänna handlingar som är offentliga och uppgifter som förekommer i handlingar som inte är allmänna eller som omfattas av sekretess.

Jag står till Coronakommissionens förfogande för att beskriva hanteringen av de frågor och processer som jag ansvarar för och talar gärna med dem fler gånger. Mina statssekreterare har också tagit initiativ till att träffa kommissionen för att närmare kunna redovisa hur t.ex. processerna i departementet och kontakterna med berörda myndigheter har sett ut. I förra veckan träffade även Coronakommissionen tjänstemän från Regeringskansliet för att reda ut vilka uppgifter Coronakommissionen bedömer att de saknade.

Stockholm den 26 januari 2022

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.