Skattefinansierade festivaler i andra EU-länder

Skriftlig fråga 2021/22:835 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-19
Överlämnad
2022-01-19
Anmäld
2022-01-20
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

I en överläggning mellan bostadsministern och civilutskottet framkom att ambitionen med EU-kommissionens initiativ Ett nytt europeiskt Bauhaus är att skapa vackra, hållbara och inkluderande platser, produkter och levnadsätt. Detta ska ske genom att skapa en gemensam ram, genom inrättandet av ett Bauhauslaboratorium, en tankesmedja samt ett årligt evenemang – i år en Bauhausfestival i Bryssel.

Varje år som projektet pågår ska också ett Bauhauspris utlysas av kommissionen. Moderaterna ser gärna att EU främjar ett ökat bostadsbyggande. Vi anser dock att EU främst bör arbeta med att harmonisera regelverken som i dag omfattar bostadsbyggandet för att på så vis få en mer effektiv inre marknad som i sin tur möjliggör ett ökat bostadsbyggande.

Moderaterna ser gärna att EU främjar ett mer hållbart bostadsbyggande. Vi anser dock att EU främst bör arbeta med marknadsbaserade styrmedel för ökad hållbarhet, såsom handel med utsläppsrätter.  Regeringen skriver i sitt överläggnings-pm bland annat att Sverige välkomnar en bred EU-gemensam satsning som betonar gestaltningsfrågornas betydelse och ger medlemsstaterna såväl gemensamma målsättningar som konkreta verktyg för att uppnå dessa. Moderaterna är av avvikande mening. Vi anser att gestaltningen av Sveriges bostäder och stadsmiljöer är en nationell angelägenhet och inte en fråga för EU. 

Moderaterna anser också att det är av yttersta vikt att de projekt som EU initierar omfattar åtgärder och aktiviteter som på ett kostnadseffektivt sätt uppnår de mål som satts upp. Med anledning av det ifrågasätter Moderaterna om inrättandet av en tankesmedja, en festival i Bryssel och ett Bauhauspris är ett effektivt användande av svenska skattemedel.

Svenska skattepengar bör gå till kostnadseffektiva lösningar på EU:s gränsöverskridande problem och inte till festivaler i andra EU-länder. Det är därför beklagligt att regeringen inte motsatt sig den Bauhausfestival som på Europakommissionens initiativ planeras i Bryssel i år.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Vilken analys ligger till grund för att statsrådet kommit fram till att svenska skattebetalare och svenska kommuner gynnas av att EU-kommissionen arrangerar en skattefinansierad festival i Bryssel, enligt ovan?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:835 besvarad av Statsrådet Johan Danielsson (S)

Fi2022/ 00215 Finansdepartementet Bostadsministern och biträdande arbetsmarknadsminister n Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:835 av Lars Beckman (M)
Skattefinansierade festivaler i andra EU-länder

Lars Beckman har frågat mig vilken analys som ligger till grund för att regeringen kommit fram till att svenska skattebetalare och svenska kommuner gynnas av att EU-kommissionen arrangerar en skattefinansierad festival i Bryssel.

Frågan handlar om EU-kommissionens initiativ Ett nytt europeiskt Bauhaus, en frivillig europeisk samarbetsplattform vars syfte är att skapa möjlighet för utbyte och utveckling kring hur vi bygger och planerar vackra, hållbara och inkluderande platser, produkter och levnadsätt och därmed påskynda den gröna omställningen. Initiativet strävar efter ökat samspel över disciplingränser och kommer först och främst söka hitta mervärden mellan redan existerande strategier och finansieringsinstrument. För att främja omvandlingen avses även ett så kallat Bauhauslaboratorium etableras samt ett årligt evenemang – i år en festival i Bryssel – för att sprida framsteg och främja medborgarnas engagemang. För regeringen har det varit viktigt att försäkra sig om att detta inte innebär att EU:s budget utökas och att det inte på något sätt utökar EU:s kompetens i de här frågorna.

Regeringen ser positivt på Bauhausinitiativet som ett helhetsförslag. För att den gröna omställningen ska bli framgångsrik kan den inte enbart vara teknisk utan måste vara socialt hållbar, ta hänsyn till och involvera människor och deras livsmiljöer. Kultur och gestaltning är viktiga medel för detta. Bauhausinitiativet innebär nya möjligheter till kunskapsutbyte, lösningar och samarbete i en rad frågor som många svenska kommuner, myndigheter och andra redan arbetar med. Nya samarbeten och projekt har redan etablerats och det är tydligt att initiativet skapar nya möjligheter för möten på nationell, regional och lokal nivå.

Lars Beckman påtalar att gestaltningen av Sveriges bostäder och stadsmiljöer är en nationell angelägenhet och inte en fråga för EU och att Moderaterna därför ställer sig skeptiska till initiativet. Denna hållning bygger på missuppfattningen att initiativet syftar till att styra gestaltningen av bostäder och stadsmiljöer i någon särskild riktning. Några sådana ambitioner finns emellertid inte, då detta handlar om frivilligt samarbete mellan olika aktörer för att främja kunskap för att finna lösningar för hållbara samhällen.

Stockholm den 26 januari 2022

Johan Danielsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.