Till innehåll på sidan

Bränsleprisernas effekt på transportbranschen

Skriftlig fråga 2021/22:843 av Alexander Christiansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2022-01-20
Överlämnad
2022-01-20
Anmäld
2022-01-21
Sista svarsdatum
2022-01-26
Svarsdatum
2022-02-02
Besvarad
2022-02-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

I medierna har vi den senaste tiden kunnat läsa om oroliga röster inom transportbranschen. Oroliga röster som med fog kritiserar de chockhöjningar av bränslepriserna som direkt slår mot branschen.

Eftersom deras uppdrag till största delen är bundna av kontrakt som sträcker sig över flera månader, eller år, finns det inte utrymme att höja sina priser i samma takt som kostnaderna för drivmedel ökar. Höjningar som i sin tur kommer slå mot slutkunderna.

I förlängningen kommer det att få negativa effekter på Sveriges konkurrensställning i många redan svårt konkurrensutsatta branscher såsom e-handeln.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Vad kommer ministern att göra för att se till att Sveriges företagare inte tvingas höja priserna i en orimlig takt för att kompensera de höga transportkostnaderna?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:843 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

I2022/ 00212 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:843 av Alexander Christiansson (SD)
Bränsleprisernas effekt på transportbranschen

Alexander Christiansson har frågat näringsministern vad han kommer att göra för att se till att Sveriges företagare inte tvingas höja priserna i en orimlig takt för att kompensera de höga transportkostnaderna.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Drivmedelspriserna steg mycket under andra halvan av 2021, något som främst förklarades av ett högre pris på den internationella oljemarknaden.

Det är värt att notera att ingen del av prisuppgången under det gångna året beror på höjda drivmedelsskatter. Den så kallade BNP-indexeringen pausades för 2021 och 2022, något som medför en lägre energiskatt.

Jag har förståelse för att ökade drivmedelspriser påverkar transportbranschen. En ökad elektrifiering minskar beroendet av importerade fossila bränslen. För att påskynda arbetet med elektrifiering av de tunga vägtransporterna och transportsektorn som helhet har regeringen inrättat en elektrifieringskommission. Ett arbete pågår även med att ta fram en nationell elektrifieringsstrategi, som tar ett helhetsgrepp om förutsättningarna för elektrifieringen på energisidan, och en satsning görs i statsbudgeten för 2022 på utbyggnad av laddinfrastruktur för tunga fordon.

Regeringen har även nyligen gett Statens energimyndighet i uppdrag att utföra en kontrollstation av den så kallade reduktionsplikten. Inom ramen för kontrollstationen ska myndigheten bland annat analysera reduktionsnivåerna i förhållande till transportsektorns klimatmål och vilka kostnader reduktionsplikten innebär för drivmedelsköpare och vilka effekter det får för hushåll och näringsliv. Myndigheten ska vid behov föreslå förändringar i regelverket. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Infrastrukturdepartementet) senast 15 december 2022.

Stockholm den 2 februari 2022

Khashayar Farmanbar

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.